Eerste verliesmaand voor de ijkpersonen van de Academy
Erik Offensief heeft de vijfde maand van het jaar afgesloten met een verlies van -1,5%. Zoals bijna iedere maand was de iShares Emerging Markets Dividend ETF (tickercode SEDY en ISIN-code IE00B652H904) bepalend voor winst of verlies. Aandelen zijn immers volatieler dan obligaties. De dividendaandelen uit de opkomende markten, met een weging van 25% de zwaarst wegende positie uit de portefeuille van Erik Offensief, zijn in mei met 3,2% naar beneden gegaan. Het totaalrendement van deze ETF is uitgekomen op 21,8%. Het jaarrendement over 2019 daalde tot 8,9% en het totaalrendement tot 13,6%. Het geannualiseerde rendement van 4,9% ligt in de buurt van de 5,0% waar hij op mikt.
De portefeuille van Erik Defensief deed in mei wat die moest doen. Terwijl de portefeuilles van Floris en Roos met respectievelijk met 5,6 en 5,3% onderuit gingen, verloor Erik Defensief slechts een half procent. Dit ligt er volledig aan dat niemand zo weinig aandelen in beleggingsportefeuille heeft als Erik Defensief: slechts 37,5%. Dit zijn ook nog eens veilige aandelen uit de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (tickercode SPYW en ISIN-code IE00B5M1WJ87). De veiligheid waar Erik Defensief voor kiest heeft wel een prijs en dat is dat zijn rendement op de lange termijn het laagste van alle ijkpersonen zal zijn. In de maand mei daalde zijn geannualiseerde rendement van 3,8% naar 3,4%
Floris bereikte een maand geleden nog een nieuwe hoogste stand ooit, maar deze maand kreeg zijn beleggingsportefeuille rake klappen. Stond er vorige maand nog een totaalrendement van 23,3%, een maand later is het met 16,5% 6,8 procentpunt lager. Zijn jaarrendement over 2019 daalde van 16.1% naar 9,6%. Het gemiddelde jaarrendement over de afgelopen 32 maanden daalde van een bovengemiddelde 8,5% naar 5,9%, wat juist onder verwachting is. Floris weet dat dit soort schommelingen ervoor zorgen dat hij op de lange termijn het hoogste rendement haalt. Amerikaanse aandelen zijn schreeuwend duur en daarom heeft Floris alleen posities in de opkomende markten en in Europa.
In mei kwam voor elk ijkpersoon een einde aan de mooie reeks van elke maand in 2019 een positief rendement. De portefeuille van Maarten verloor 3,9%. Zijn portefeuille bevat voor 50% aandelen in Europa, 20% aandelen in de opkomende markten, 20% cash en 10% fysiek goud. Het totaalrendement ging afgelopen maand terug van 16,0 naar 11,5%. Het geannualiseerde jaarrendement liep terug van 5,9 naar 3,4%. Het rendement van Maarten ligt daarmee voor het eerst lager dan dat van Erik Offensief. Dit was niet de verwachting. Erik Offensief is immers met pensioen en moet zijn kapitaal beschermen en Maarten heeft nog ruim 15 jaar te gaan.
Roos is de enige ijkpersoon die eigenwijs was. Ze wilde per se Amerikaanse technologieaandelen zoals Facebook, Apple, Netflix en Google in de portefeuille, ondanks dat Amerikaanse aandelen extreem duur zijn. Deze aandelen zijn de oorzaak dat Roos al jaren de best presterende portefeuille heeft. De Amerikaanse aandelen zijn sinds de start opgelopen met 57,1%. Dit is minder dan vorige maand toen het 71,2% was, maar het is nog altijd is het de best presterende positie in alle portefeuilles. Het rendement over 2019 daalde afgelopen maand van 16,6% naar 10,4%. De enige positie die nog altijd niet meewerkt in de portefeuille van Roos is goud, al gaat het minder slecht dan eerst. Vorige maand stond goud sinds de start 3,1% in de min en nu is dat nog 0,8%.