Sterk herstel voor Kimberly-Clark
Kimberly-Clark (KMB), de producent van tissues, luiers en incontinentieproducten met merken als Kleenex, Kotex en Huggies, was de afgelopen vijf jaar niet vooruit te branden op de beurs met een koers die schommelde tussen grofweg €100 en €135. Net als bijvoorbeeld concurrent Procter & Gamble lieten beleggers KMB links liggen vanwege een toenemende concurrentie van huismerken, het onvermogen om hogere prijzen door te berekenen aan consumenten en bijbehorende druk op de marges. Een blik op de omzetontwikkeling de afgelopen jaren, die sinds 2015 jaarlijks met ups en downs bewoog tussen $18,6 mrd en $18,2 mrd bevestigt de moeilijke positie van KMB, dat zijn resultaten bovendien sterk beïnvloed ziet door wisselkoerseffecten, met de helft afkomstig van buiten de VS.
Organische groei leidt zorgt voor koersherstel
Belangrijk voor het koersherstel is dat KMB de laatste kwartalen weer organisch wist te groeien en prijsverhogingen, waar eerder vooral bij retailers veel weerstand tegen was, weet door te voeren. Dat KMB, dat samen met Procter & Gamble tot de twee grote uitblinkers binnen de Hoogdividendportefeuille behoort, zo sterk herstelde is ook het gevolg van een aantal andere factoren, zoals de achtergebleven beurskoers, het flink opgelopen dividend en de aanhoudende vlucht van beleggers naar hoog renderende aandelen in een lage-renteklimaat. Qua dividend is en blijft het aandeel dan ook een zekerheidje (zie kader links).
Eerstekwartaalcijfers Beter dan verwacht
De eerstekwartaalcijfers van KMB waren beter dan verwacht dankzij prijsverhogingen en kostenbesparingen, die compensatie boden voor oplopende grondstofkosten en een sterkere dollar. Zowel winst per aandeel (wpa, $1,66) als omzet ($4,6 mrd) waren beter dan verwacht, waarbij hogere prijzen teruglopende volumes in bepaalde regio’s compenseerden. KMB herhaalde de outlook voor 2019, die uitgaat van een organische groei van 2% en een aangepaste wpa van $6,50-6,70.
Weinig te verwachten
Na de jongste koerssprong hoeven beleggers, afgezien van het dividend, normaal gesproken weinig te verwachten van het aandeel, dat met een geschatte k/w 21 en een dividend van 3% aan de prijs is gezien de magere groeivooruitzichten en blijvend lastige marktomstandigheden. Meer dan een houdadvies zit er niet in.