Koninklijke dividendaandelen uit Zwitserland
Met vijf bedrijven is Zwitserland rijkelijk vertegenwoordigd in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats. Enkel het contingent aan Britse koninklijke dividendaandelen is met 19 eenheden groter. Dat is opmerkelijk, zeker als je bedenkt dat Duitsland de grootste economie van Europa heeft. Het Verenigd Koninkrijk bezet de tweede plaats, op de voet gevolgd door Frankrijk. Nederland telt, met Unilever en Wolters Kluwer, net zo veel aandelen in de index als Duitsland. Maar ja, niet de grootte van de economie is bij de dividendaristocraten maatgevend, als wel de aaneengesloten reeks van dividendverhogingen.
Op dit moment telt de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats 40 indexleden. De vijf Zwitserse aandelen zijn Alcon (ticker: ALC), Lindt & Sprüngli (LISN), Nestlé (NESN), Novartis (NOVN) en Roche (ROG). Lenzenmaker Alcon is de jongste uit de reeks. Het bedrijf is nog maar enkele weken opnieuw beursgenoteerd. In augustus 2010 verwierf Novartis de meerderheid van de aandelen van Nestlé en haalde daarop de oogspecialist van de beurs. In april van dit jaar splitste Novartis het bedrijf af. De zelfstandige dochteronderneming maakt sindsdien deel uit van het illustere gezelschap van dividendaristocraten. Normaal gesproken geldt voor Europese aandelen een aaneengesloten reeks van tien jaarlijkse dividendverhogingen. Echter, indexbeheerder S&P Global gaat ervan uit dat Alcon het progressieve dividendbeleid van Novartis zal voortzetten.
De vier dividendaandelen uit Zwitserland
Op de keper beschouwd, hebben we het dus over vier Zwitserse aandelen. Chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli, voedingsmiddelenconcern Nestlé en de farmaceutische bedrijven Novartis en Roche. Zij hebben alle vier het jaarlijkse dividend tien jaar op rij verhoogd. Sterker nog, zij doen dit al meer dan 22 jaar op rij: Lindt & Sprüngli vanaf 1996, Novartis vanaf 1994 als je de dividendgeschiedenis van Ciba-Geigy meetelt. Nestlé en Roche hebben sinds de vroege jaren ’20 van de vorige eeuw nog nooit een dividendbetaling gemist. Nestlé verhoogt het dividend 23 jaar op rij, bij Roche staat de teller van aaneengesloten jaarlijkse dividendverhogingen op 32.
De dividendgeschiedenis van deze vier en het trackrecord van de S&P 500 Dividend Aristocrats zette de Zwitserse vermogensbeheerders van Bamert & Partner aan het denken. Samen met de Zwitserse zakenbank UBS ontwikkelden zij de B&P Swiss Dividend Aristocrats, een tracker die de prestaties van Zwitserse aandelen volgt die het dividend minimaal vijf jaar op rij hebben verhoogd. De outperformance is op grond van het jonge trackrecord voorzichtig positief. Op dit moment heeft de tracker een neuslengte van 3,1 procentpunt voorsprong op de Zwitserse hoofdindex SMI: 35,3% tegenover 32,2%, gemeten vanaf 4 december 2015.
Kracht van beeld
Bij de aandelen van zogeheten dividendaristocraten staat de dividendgeschiedenis centraal. De vraag die zich echter meteen aandient is in hoeverre bovengenoemde aandelen het dividend in de komende jaren verder kunnen blijven verhogen. Om te achterhalen of er kortingen dreigen, worden de aandelen op verschillende punten doorgelicht. Hierbij komen zaken als rentelasten, dividend- en omzetgroei, rendement op eigen vermogen en operationele winstmarge aan bod. Op basis hiervan gaat de voorkeur uit naar Lindt & Sprüngli.
Maar wat leest beter: een tekst of grafiek? Een goede grafiek zegt vaak meer dan duizend woorden, zo luidt het gezegde. En wat maakt een grafiek zoveel krachtiger dan cijfers of woorden? Beelden (lees: grafieken) roepen emoties op. Ze kunnen ons beangstigen, verblijden of verbazen. Maar eigenlijk komt het hierop neer: grafieken brengen complexe situaties effectiever over dan tekst.
Het dividendkanaal
Het koerskanaal van het dividendrendement brengt de overwaardering dan wel de onderwaardering van aandelen in beeld. Aan de bandbreedte van het dividendkanaal kan men aflezen of ze over- of ondergewaardeerd zijn. Als de koers zich in de buurt van de rode lijn bevindt, zoals bij Nestlé…
…en Novartis, of daarboven, dan zijn de aandelen duur.
Onder of in de buurt van de groene lijn, zoals bij Roche, zijn ze goedkoop.
De koers van Lindt & Sprüngli flirt met de grijze lijn. Dat wil zeggen dat de aandelen min of meer redelijk geprijsd zijn. De grijze lijn geeft namelijk de intrinsieke waarde weer op basis van het gemiddelde (dividend)rendement door de jaren heen.
De verleiding is groot om met de dividenduitkeringen van deze aandelen een periodiek inkomstenmodel op tuigen. Ja, dat kan, maar er is een grote maar! Helaas keren Zwitserse aandelen, net als Duitse aandelen, het dividend in één keer uit. Vaak is dat in de maand april.
En vergeet niet het teveel aan bronbelasting terug te vorderen. Volgens het belastingverdrag van Nederland met Zwitserland mag het Alpenland slechts 15% dividendbelasting inhouden. U heeft na afloop van het kalenderjaar waarin de dividendopbrengst is genoten, twee jaar de tijd de teveel ingehouden dividendbelasting te claimen.