Commentaar: Boris’ brexit belooft weinig goeds
Onder de vorige week aangetreden premier Boris Johnson lijkt het Verenigd Koninkrijk af te stevenen op een no-deal brexit. Al zijn vervroegde verkiezingen ook niet uit te sluiten.
De angst van beleggers voor een no-deal brexit per 31 oktober is het best zichtbaar op de valutamarkt. Het Britse pond daalde begin deze week ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste peil sinds maart 2017. Dat is niet toevallig de maand waarin het Verenigd Koninkrijk de EU-landen formeel liet weten uit de Unie te willen stappen. Sindsdien hebben beleggers de kans op een brexit, met of zonder deal, telkens wisselend ingeschat. Maar sinds Johnson aan de macht is, houden investeerders dus weer meer rekening met chaos in Londen dan dat ze de afgelopen twee jaar hebben gedaan.
Op de aandelenmarkt is een ander patroon zichtbaar. Omdat de grote Britse bedrijven dankzij het goedkope pond ook profijt kunnen hebben van de brexit, wijkt het verloop van de FTSE100 niet gek veel af van dat van de tegenhangers in andere Europese beurssteden. Op 22 mei vorig jaar bereikte de Londense hoofdgraadmeter zelfs een nieuwe hoogste stand ooit. De afgelopen dagen heeft de FTSE100 zelfs geprofiteerd van de toegenomen kansen op een vertrek uit de EU. Tegen het marktbeeld in behaalde de deze graadmeter – in lokale valuta – de afgelopen week een positief rendement.
Boris’ brexit
Het is echter goed voor te stellen dat beleggers minder enthousiast zullen worden over Britse aandelen bij een no-deal brexit over een kleine drie maanden. De gevolgen daarvan voor de Britse bedrijven in onze Koerswijzer, alsook voor onze Britse tips van afgelopen voorjaar, zullen we uiteraard nauwgezet voor u in de gaten houden. Boris’ brexit mag voor u geen reden zijn voor paniek. Maar wel voor verhoogde waakzaamheid. Ondertussen blijven onze aanbevelingen van kracht. Ook onder Johnson wordt het Verenigd Koninkrijk geen ‘no go area’ voor Nederlandse particuliere beleggers.