Tovert Draghi een Japans konijn uit de hoge hoed?
Drie jaar geleden initieerde de BoJ het volgende experiment met een ‘yield curve control’. De centrale bank koopt hierbij zoveel obligaties als nodig is om de kortetermijnrente op -0,1% te houden en de rendementen van 10-jaars Japanse staatsobligaties op 0%.
Succesvol beleid
Het belangrijkste voordeel van dit beleid is volgens PictetAM dat het heeft gediend als een onzichtbare afbouw van het kwantitatieve-verruimingsprogramma. De BoJ is erin geslaagd zijn jaarlijkse obligatieaankopen te verlagen van ¥60 bln naar ¥20 bln, zonder daarbij de financiële markten te verstoren.
Een ander succes dat voortvloeit uit dit beleid is dat Japan zijn schulden verlaagt door de financieringskosten onder het niveau van de nominale economische groei te houden. PictetAM denkt daarom dat een ‘yield curve control’ gunstig kan uitpakken voor de eurozone of op zijn minst een aantal landen daarvan. Zo kampt Italië met een overheidsschuld van 130% van het bbp. De rentebetalingen bedragen 4% van het bbp en de financieringskosten liggen 0,9 procentpunt boven de nominale groei van het Italiaanse bbp. Daarnaast worstelt de eurozone, net als Japan, met private leningen. PictetAM vreest dat het economisch herstel in Zuid-Europa snel voorbij zou zijn als de ECB de geldpersen zou stopzetten.
PictetAM denkt dat een Europese ‘yield curve control’ gerichte ondersteuning biedt aan de zuidelijke landen. De ECB kan bijvoorbeeld voor 10-jaars Europese staatsobligaties een limiet invoeren van 0,5%. Dat zou kunnen bijdragen aan het dichten van de kloof tussen de leenkosten en nominale bbp-groei van Italië. Dit zou het land helpen de omvang van de schuld ten opzichte van de eigen economie te verminderen.
Daarnaast denkt PictetAM dat een ‘yield curve control’ de druk op Europese banken kan verlichten. Zo bezitten Italiaanse banken gezamenlijk 28% van de binnenlandse staatsschulden en een grote hoeveelheid slechte leningen. In theorie committeert een centrale bank zich door ‘yield curve control’ om onbeperkt schulden op te kopen. Japan laat echter zien dat de obligatieaankopen van de ECB geleidelijk aan kunnen dalen.
Een ‘yield curve control’ zou al met al volgens PictetAM een mooie afscheidsactie van ECB-president Mario Draghi kunnen zijn.