Column: ga weg met je hyperinflatie
De rentefutures geven aan dat er alleen al in de Verenigde Staten dit jaar nog drie renteverlagingen komen en de ECB heeft laten doorschemeren dat er in september een nieuw stimuleringspakket aankomt.
Mijn twitterfeed is de afgelopen weken ontploft. De wereld zal worden overspoeld met hyperinflatie, zo is de boodschap. Er is geen ontkomen meer aan de gifjes van bijvoorbeeld vuilniszakken vol met Venezolaanse bolivars.
the bolivar of venezuela, from the bank to the dump. pic.twitter.com/lomyQczX4G
— P. holdulbricht [Ene/3 ₿ ⚡ ? ] (@P_Hold) August 19, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dit is zonder twijfel een overdreven beeld. Extreme monetaire verruiming zorgt voor hyperinflatie. In 1923 ontstond er bijvoorbeeld hyperinflatie toen de balans van de centrale bank van Duitsland over de 200% ging ten opzichte van de omvang van de economie. Ik geloof dat geen enkele grote centrale bank naar die grens wil.
Frank en euro
In de jaren voor 2015 had de Zwitserse centrale bank de frank vastgekoppeld aan de euro. De balans werd groter en groter om maar franken te creëren en om te wisselen voor euro’s. De Zwitsers gebruikten van alle centrale banken de geldpers op de extreemste schaal. Vlak voordat de balans van de centrale bank de omvang van de economie bereikte (100%) werd het programma van kwantitatieve versoepeling plots stopgezet.
De Zwitsers zitten nu op 120%, de Japanners op 100%, de Europeanen op 40% en de Amerikanen op 20%. Extreme monetaire verruiming, zoals een kleine eeuw geleden in Duitsland, zorgt ongetwijfeld voor inflatie. De vraag of ‘gewone’ monetaire verruiming voor inflatie zorgt is moeilijker te beantwoorden. Er komt inflatie als de inflatiekrachten groter zijn dan deflatiekrachten. Dit werkt als een ouderwetse weegschaal.
Economische teruggang is per definitie deflatoir. Iemand die werkloos raakt heeft minder geld. Winkels verkopen minder en de prijzen gaan omlaag. Als er dan ook nog eens bedrijven failliet gaat waarvan schulden verdwijnen, dan zijn er letterlijk euro’s die verdwijnen.
Afkoelende wereldeconomie
Het is geen toeval dat de centrale banken juist de inflatiekrachten inzetten op het moment dat de deflatiekrachten aan het toenemen zijn. Kijk maar eens naar de staatsobligaties met een looptijd van tien of dertig jaar. De enige reden dat in het afgelopen jaar de koersen van staatsobligaties door het dak zijn gegaan en de rentes door het putje is een afkoelende wereldeconomie.
Inflatie is ook een moeilijk onderwerp. Ik heb geen idee hoe het te meten valt. Het is niet vast zoals een meter of een liter. Het is voor iedereen anders. Mijn ov-abonnement is afgelopen jaar met 8% gestegen en zo zijn er nog wel meer uitgaven die in Amsterdam flink hoger zijn.