ACM dwarsboomt fusie PostNL en Sandd
In een persverklaring laten beide postbedrijven weten: ‘De ontwikkelingen in de afgelopen jaren, met een sterk krimpend postvolume en teruglopend rendement, spreken voor zich. Consolidatie is daarom absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland.’ Met deze argumenten zijn PostNL en Sandd direct na het ACM-besluit naar Mona Keijzer gestapt, de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK), om de fusie alsnog af te dwingen.
Goede hoop
Dat de ACM geen fiat geeft voor het samengaan van beide postbezorgers is niet geheel onverwacht. De toezichthouder denkt dat een fusie voor een te grote marktdominantie zal zorgen met veel hogere tarieven tot gevolg. Beleggers reageren evenwel niet erg bezorgd op het bericht. Zij wisten dat PostNL de gang naar het ministerie nog achter de hand had en dat er een goede kans bestaat dat langs die weg de gewenste toestemming alsnog wordt verkregen. Keijzer en andere politieke partijen hadden al eerder gewaarschuwd dat de postbezorging in Nederland in de knel zou komen als de fusie er niet zou komen. Op basis van artikel 47 van de Mededingingswet kan het ministerie een bredere maatschappelijke afweging maken en het besluit van de ACM naast zich neerleggen. Voor Keijzer blijft het echter wel een lastige afweging. Zij loopt het risico een postmonopolie te creëren met veel hogere tarieven tot gevolg. Het maatschappelijk belang is daar ook niet mee gediend.
Koopadvies
Ik handhaaf niettemin mijn koopadvies voor PostNL. De fusie zal volgens mij gewoon doorgaan, met alle grote besparingen van dien. Mogelijk zullen er zelfs geen vertragingen optreden, maar dat hangt natuurlijk van de overheid af. Gaat de fusie door, dan zal door eenmalige integratiekosten het dividend mogelijk wel enkele jaren worden opgeschort.