De juiste ETF kiezen, hoe doe je dat?
Op 5 december 2018 tipte ik de USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (tickercode: IDTL en ISIN IE00BSKRJZ44). Zoals bij elke ETF-tip, was het uitgangspunt ook hier een concreet beleggingsidee. In dit geval was dat mijn waarneming, eind 2018, dat de wereldeconomie aan het afkoelen was. Ik baseerde me daarbij op de Citigroup Global Surprise Index. Aan de basis van deze index liggen de cijfers van de tien grootste economieën. Zijn die precies in lijn met de economische verwachtingen, dan krijgt een economisch cijfer 0 punten. Verrassen economische cijfers in positieve zin, dan stijgt de index. Hoe groter het verschil, hoe groter de stijging. Zijn de cijfers slechter dan verwacht, dan daalt de index met een overeenkomstig aantal punten. Daarmee vormt de index dus de som van de afwijkingen van de economische cijfers.
Hierbij is de economische cyclus van belang. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een beweging die van hoogconjunctuur naar laagconjunctuur gaat en weer terug. Op de weg omhoog zijn analisten structureel te negatief. De economie blijft daardoor elke keer positief verrassen. Op de weg naar beneden gebeurt precies het omgekeerde: de verwachtingen zijn telkens te positief.
Omslagpunt
Het omslagpunt beleefden we op 6 april vorig jaar. De index ging van positief naar negatief, en ten tijde van mijn ETF-tip stond de index al 325 dagen onder nul. Ik had geen flauw idee hoe lang dit zou doorgaan. Maar ik wist wel dat hoe langer het zou duren, hoe meer de Amerikaanse rente zou zakken. Centrale banken, de Amerikaanse Fed voorop, zouden immers hun economieën in tijden van tegenwind willen stimuleren met renteverlagingen. De rente van de centrale bank zou dan de rest van de rentes naar beneden trekken.
Mijn keuze viel op de rente van de Verenigde Staten omdat dit land de hoogste rente heeft van de ontwikkelde wereld en omdat de staatsobligaties in dollars genoteerd staan. Bij economische neergang wordt er namelijk altijd gespeculeerd over eurolanden die de muntunie al dan niet willen of moeten verlaten. Dat drukt de waarde van de eenheidsmunt. Ook de yen is geen alternatief voor de dollar, omdat de Japanners de geldpers op volle toeren laten draaien. Het Britse pond valt af vanwege de onduidelijkheid rond brexit, terwijl de Chinese yuan geen optie is omdat China geen systeem heeft waar kapitaal naartoe kan stromen. Elke andere valuta is simpelweg te klein. Al het bovenstaande leidt tot de conclusie dat de dollar zal stijgen als de wereldeconomie afkoelt. Nu komt het erop aan een geschikte ETF te vinden om van deze ontwikkeling te profiteren. Dat moet dus een ETF zijn met Amerikaanse staatsobligaties als onderliggende waarde.
Dat zoekproces kan heel goed via Google. Ik typ de Engelse vertaling in van Amerikaanse staatsobligatie (‘treasury bond’) in combinatie met UCITS, een code die betekent dat de ETF is goedgekeurd voor de Europese Unie. Na deze zoekopdracht komen er twee ETF’s naar voren: de Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF en de iShares USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF. In de eerste zitten Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van minimaal een jaar en in de tweede ETF zitten Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van minimaal twintig jaar.
Ik kies voor de laatste ETF. Immers, hoe langer de looptijd van een obligatie, hoe meer je profiteert van de te verwachten rentedaling. De obligatie geeft een rente die hoger is dan de marktrente en wie voor twintig jaar belegt plukt daar langer de vruchten van dan wie een obligatie koopt met een (veel) kortere looptijd.
Kerngegevens USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF | |
Fondscode (ticker) | IDTL |
Beurs | Londen |
Hoogste koers 12 mnd | $5,58 |
Laagste koers 12 mnd | $4,22 |
Beurswaarde | $968 mln |
Kosten per jaar | 0,07% |
Jaarlijkse uitkering | 2,3% |
Wie de USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF bij zijn of haar broker opzoekt, ziet meerdere noteringen, bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. Voor de beste keuze kunnen onder andere de kosten doorslaggevend zijn (zie kader). De checklist in het Verhaal van de Week van begin mei kan u verder op weg helpen.
Eén van de aspecten waar ik naar kijk is het beheerd vermogen. Dat is met $1 mrd groot genoeg. Obligaties worden soms uitgeleend, maar dat gebeurt op een veilige manier. De kosten zijn met 0,07% extreem laag. Ook koopt de ETF-aanbieder niet blind elke lening die aan de voorwaarde voldoet. Dat is positief: zit er een lening in portefeuille die afloopt in 2039, dan mag de lening die afloopt in 2038 best worden overgeslagen. Met 39 verschillende leningen is er een goede spreiding waardoor er optimaal geprofiteerd kan worden van een dalende Amerikaanse lange rente.
Wanneer verkopen?
Een ander belangrijk aandachtspunt is het hebben van een goede exitstrategie. Deze moet van tevoren worden geformuleerd en er moet streng aan worden vastgehouden zodat je niet de weg kwijtraakt als onder extreme omstandigheden de emotie toeslaat. Beleggers die geld verdienen, hebben de neiging hebzuchtig te worden en te lang te blijven zitten. Gaan de koersen de verkeerde kant op, dan blijven ze te lang zitten omdat ze geen geld willen verliezen.
Ik hanteer twee criteria voor mijn verkoopbeslissing. De eerste is dat de eerder genoemde Citigroup Global Surprise Index weer op nul staat. De bodem van de economische cyclus is dan waarschijnlijk bereikt en de economische vertraging loopt waarschijnlijk op zijn einde. Het tweede criterium is dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, een nieuwe ronde van Quantitative Easing (QE) aankondigt. Tijdens de eerste drie ronden van QE steeg de rente. Reden om de positie te willen sluiten als een nieuwe ronde QE weer een rentestijging aankondigt. Beide criteria hoeven zich niet tegelijkertijd voor te doen. Eén van beide rechtvaardigt al een verkoopbesluit.
Bizar
De huidige Amerikaanse rente is ondanks de sterke daling nog steeds hoog. Sinds vorige week is de ééndagsrente van de Fed zelfs de hoogste van de ontwikkelde wereld. Bizar genoeg wordt één dag geld lenen aan de Fed nu als riskanter gezien dan 50 jaar geld uitlenen aan Italië.
Het is uitgesloten dat de Fed zich de komende maanden gedeisd houdt. Het niveau van de ééndagsrente is volstrekt onhoudbaar. Het Fed-beleid belooft de hele rente curve verder naar beneden te trekken. Door deze extreme situatie is de besproken ETF nog steeds koopwaardig. Ik zal het melden als ik besluit de USD Treasury Bond 20+yr UCITS ETF weer te verkopen.