Munt slaan uit de brexit met dividendaandelen
De afloop van de brexit is nog steeds onduidelijk. Maar dat beleggers terughoudend zijn om zekerheid los te laten ten gunste van onzekerheid, is niet geheel onlogisch. Want sinds de financiële crisis is er een diepe afkeer van verlies en volatiliteit. Hierdoor kiezen de meeste beleggers voor duurdere maar meer voorspelbare regio’s.
Ondertussen worden de gevolgen van de brexit almaar duidelijker zichtbaar op de financiële markten. Het Britse pond zakt weg. Het vertrouwen in de economie neemt af. De export stort in. De werkloosheid loopt op. Door de brexit krijgt de Britse economie steeds meer tegenwind te verduren. Volgens kredietbeoordelaar S&P Global zou de economie 3% groter zijn geweest als de Britten niet voor een brexit hadden gekozen.
Britse dividendaandelen
Dat beleggers niet van risico houden, is ruimschoots bekend. Over het algemeen zijn beleggers allergisch voor verlies en volatiliteit. Desalniettemin moet je erkennen dat in Londen tal van mooie aandelen noteren. Het contingent van de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats bestaat bijna voor de helft uit Britse ‘Koninklijke’ dividendaandelen. Er bestaat zelfs een loepzuivere Britse variant van de dividendaristocraten.
De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats is opgebouwd uit 40 Europese aandelen die de afgelopen tien jaar het dividend consequent hebben verhoogd. Negentien daarvan noteren in het Verenigd Koninkrijk. De S&P UK High Yield Dividend Aristocrats biedt onderdak aan rendementsaandelen met een aantoonbaar progressief dividendbeleid van zeven jaar. Op dit moment telt de index 39 aandelen met een relatief hoog dividend.
Waardering van Britse aandelen
Sinds het referendum lopen de prestaties van Britse aandelen bij de wereldwijde ontwikkeling van aandelen achter. Dat kun je aflezen aan de waarderingen die zich op het laagste niveau in decennia bevinden. Daarnaast zie je dat het dividendrendement boven het meerjarige gemiddelde ligt.
Als aandelen altijd goedkoop zijn met een reden, waarom zou je dan juist nu voor Britse aandelen kiezen? Het huidige dividendrendement van 4,8% op Britse aandelen is 25% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Daarnaast wijzen ratio’s als de koers/boekwaarde en de koers-winstverhouding op een onderwaardering van 20%. Die onderwaardering biedt kansen voor beleggers met geduld. Maar dan moet het dividend wel houdbaar zijn.
Beleggers zoeken in alle mogelijke situaties naar kansen. De brexit die normaal gesproken op 31 oktober middernacht ingaat, is hierop geen uitzondering. Beleggers houden al enigszins rekening met een harde brexit. De mogelijke schok van een no-deal raakt de bedrijven op het thuisfront nu al hard. Maar bij een soepele brexit of in het herstel dat op de harde brexit-schok volgt, zullen de lokale aandelen uit de FTSE-250 beter presteren dan de hoofdfondsen uit de FTSE-100.
Drie Britse dividendaandelen
Nu de brexit bijna een feit is, namen we de indexleden van de S&P UK High Yield Dividend Aristocrats onder de loep. Hierbij zijn de aandelen onder andere beoordeeld op de ontwikkeling van de brutowinst, omzet, rentelasten en natuurlijk ook het dividend. Slechts drie van hen geven blijk van een duidelijk houdbaar dividend.
Het aandeel Bellway (GB BWY) maakt deel uit van de FTSE-250. De projectontwikkelaar uit Newcastle upon Tyne is gespecialiseerd in lokale residenties verspreid over het Verenigd Koninkrijk. Het punt dat het aandeel aantrekkelijk maakt is het project Help to buy. Dit project is recent verlengd tot maart 2023. Het werd in het leven geroepen om starters op woningmarkt op gang te helpen.
Het aandeel Mondi (MNDI) is een indexlid van de FTSE-100. Het bedrijf is volledig geïntegreerd in de waardeketen van papier en verpakkingen. Mondi is actief in meer dan dertig landen en heeft een honderdtal nederzettingen, voornamelijk in Midden- en West-Europa, Rusland en Zuid-Afrika. De koers van Mondi is gevoelig voor de ‘stuurloze’ prijsschommelingen van het Britse pond. Zodra duidelijk wordt hoe de brexit zich zal ontplooien, kan het aandeel profiteren van het koersherstel van de sterling.
Het aandeel Moneysupermarket.com (MONY) is opgenomen in de FTSE-250. Het internetbedrijf is gespecialiseerd in de prijsvergelijking van financiële diensten. Klanten konden aanvankelijk op de websites van Moneysupermarket.com alleen de prijzen van creditcards, (hypotheek)leningen en verzekeringen met elkaar vergelijken. Tegenwoordig omvat het scala aan diensten naast reizen en telecomdiensten ook energieprijzen. Het gamma wordt almaar verder uitgebreid, waarbij het internetbedrijf inzet op een gepersonaliseerde dienstverlening.