Beleggers Belangen Academy: rendementen augustus
Erik Offensief zag in augustus 0,6% van zijn vermogen verdampen. Toch ligt zijn jaarrendement in 2019 met 12,2% nog altijd ruim boven de 5% die hij op lange termijn gemiddeld wil maken. Begin augustus schrok Erik van de agressiviteit tussen de Amerikaanse president Trump en China. Trump dreigde met nieuwe invoerheffingen, China met een importstop op landbouwproducten uit de VS. De grafiek leert Erik dat dit alleen maar ruis is. De waarde van zijn portefeuille neemt langzaam toe en hij is blij dat hij niet met angst heeft verkocht.
Erik Defensief heeft als enige een positieve maand achter de rug. Zijn beleggingsportefeuille steeg met 1,4% naar een nieuwe hoogste stand ooit. De iShares $ Corp Bond UCITS ETF (ticker: LQDA & ISIN: IE0032895942) zag zijn jaarrendement toenemen van 12,1 naar 17,1%. De sterk dalende rente op Amerikaanse staatsobligaties hebben de Amerikaanse bedrijfsobligaties mee naar beneden getrokken. Bovendien is in augustus de Amerikaanse dollar aangetrokken is de euro gedaald. Dit zorgt voor een positief valutaverschil.
De beleggingsportefeuille van Floris is een mooi voorbeeld van hoe het werkt om met risico’s een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Zijn portefeuille heeft de afgelopen twee jaar geen rendement gemaakt, maar door de uitschieters in het begin staat nu toch een totaalrendement van 19,4% op de borden. Floris behaalt meestal veel meer of veel minder dan zijn gemiddelde jaarrendement van 6,3%. De kunst is om te blijven zitten en de honderden bedrijven waar hij blootstelling aan heeft via meerdere ETF’s voor hem te laten werken.
Maarten verloor in augustus 40 basispunten. Het rendement over 2019 zakte daarmee naar 11,3% en sinds het begin staat er +15,5%. Gemiddeld genomen is dit 5,0% per jaar, iets minder dan de 6% waar Maarten op mikt. Maarten heeft vier verschillende posities: aandelen in de opkomende markten, aandelen uit Europa, goud en kasgeld. Aandelen uit de Verenigde Staten heeft hij niet, omdat het verschil in waardering tussen Amerikaanse en Europese aandelen is opgelopen tot de hoogste stand in de afgelopen 70 jaar.
De portefeuille van Roos verloor 0,6% aan waarde. Ze kan er niet mee zitten, want Roos heeft nog steeds de best presterende beleggingsportefeuille van alle verschillende ijkpersonen. Het gemiddelde jaarrendement van 8,0% ligt een stuk hoger dan de 6,3% van Floris (die het meeste risico loopt en daardoor het hoogste rendement zou moeten behalen). Roos denkt dat de huidige technologische revolutie vooral uit de VS komt. Daardoor zullen Amerikaanse aandelen in haar ogen hun hoge koersen lang blijven vasthouden.