Academy special: ijkpersonen immuun voor slecht nieuws
Erik Offensief
Erik Offensief zag afgelopen september zijn totaalrendement toenemen van 17,1 naar 19,4%. De belangrijkste oorzaak was dat de Europese dividendaristocraten, die een kwart van de portefeuille beslaan, in de afgelopen maand een rendement hebben behaald van 4,98%. Ook dividendaandelen uit de opkomende markten hebben een weging van 25% en die stegen met 1,8%, waarmee ze de op een na best presterende positie waren. Erik heeft verder vooral obligatieposities in de Verenigde Staten en Europa in zijn portefeuille.
Erik Defensief
Ook Erik Defensief zag zijn rendement groeien en wel van 13,4% naar 15,5%. Het rendementsverschil met Erik Offensief is ontstaan doordat hij 50% in aandelen heeft en Erik Defensief maar 37,5%. Daarnaast heeft Erik Defensief ook een kaspositie van 12,5% en is Erik Offensief vol belegd. Een lager rendement is de prijs die Erik betaalt omdat voor hem het allerbelangrijkste kapitaalbehoud is. Als de financiële markten zich in de afgelopen jaren minder gunstig hadden ontwikkeld, dan had Erik Defensief een hoger rendement behaald dan Erik Offensief.
Floris
Floris heeft van alle ijkpersonen de eenvoudigste portefeuille. Hij belegt voor 65% in Europese aandelen en voor 35% in aandelen in de opkomende markten. Aandelen uit de Verenigde Staten negeert Floris omdat ze een hoge koers-winstverhouding hebben in vergelijking met andere landen. De Europese aandelen stegen in september met 3,7%, waardoor het totaalrendement van die positie uitkwam op 25,4%. De aandelen in de opkomende markten gingen met 2,5% omhoog, naar een totaalrendement van 19,4%. Onderaan de streep staat er voor de gehele portefeuille een rendement van 23,3%.
Maarten
Maarten is zeer tevreden met zijn portefeuille. Hij heeft offensieve posities die het erg goed doen. Dit zijn de aandelen uit de opkomende markten en Europese aandelen. Het zijn dezelfde aandelen als Floris, alleen heeft Maarten hier niet 100% maar 70% van zijn portefeuille in ondergebracht. Ter bescherming heeft hij er een positie in goud bij, die zou moeten presteren wanneer de aandelen dit niet doen. Onverwachts doet goud het met een rendement van 14,4% sinds de start prima. Het totaalrendement liep in de afgelopen maand op van 15,5% naar 18,0%.
Roos
De portefeuille van Roos is al sinds de start in 2016 de verrassing onder de ijkpersonen. Het totaalrendement is met 28,3% een stuk hoger dan het rendement van Floris (23,3%). De belangrijkste oorzaak: haar positie in Amerikaanse technologie-aandelen die een rendement geven van 81,4%. De positie is met 10% klein, maar dit druppelt voor 8,1% door in het totaalrendement. De basis van de portefeuille van Roos bestaat net als Maarten en Floris uit aandelen in de opkomende markten en Europa. Roos voert geen wijzigingen door.