Special dividend: cijfers druppelen langzaam binnen
De derdekwartaalcijfers zorgen soms voor flinke koersverschuivingen. Een grote daler zoals Danone (het grootste deel van de Dividendportefeuille aandelen moet op het moment van schrijven nog met derdekwartaalcijfers komen) wordt dan ruimschoots gecompenseerd door aandelen die juist sterke resultaten noteren. Per 22 oktober is de tendens wel dat het vooral de Amerikaanse aandelen zijn die uitblinken. Op veler verzoek bespreek ik hierna kort de meest in het oog springende Dividendportefeuilleaandelen die tot dusverre met cijfers kwamen.
Danone en Reckitt-Benckiser
Het meest teleurgesteld reageerden beleggers op de jongste kwartaalcijfers van Danone en Reckitt-Benckiser. De laatstgenoemde kwam op 22 oktober met een tweede omzetverlaging dit jaar, waarvoor nu nog wordt gerekend op een organische groei van 0-2% tegen eerder 2-3%. Ook rekent Reckitt op een kleine daling van de operationele marge, wat niet verrassend is gezien de torenhoge marges die het bedrijf al jarenlang weet te realiseren. Eind juni besprak ik Reckitt nog uitvoerig in Beleggers Belangen (‘Reckitt-Benckiser blijft achter bij sectorgenoten’), kort nadat de nieuwe topman was aangesteld. Het advies onder dat artikel was dat het aandeel koopwaardig was op dagen van flinke koersdalingen. Wie geen positie heeft krijgt nu een mooie nieuwe kans om alsnog in te stappen op een koers van ongeveer 5700 pence met een k/w van 17 en een dividendrendement van 3%.
Reckitt, dat in de ochtendhandel bijna 6% lager stond, wist uiteindelijk dankzij koopjesjagers de schade beperkt te houden tot -1,5% intraday na de cijfers. Dat geldt niet voor Danone, dat op 18 oktober liefst 8,4% lager sloot op €71,96. In het derde kwartaal realiseerde het Franse bedrijf een organische groei van 3% (consensus 3,8%). Ook verlaagde Danone zijn omzetverwachting voor heel 2019, waarvoor het nu rekent op een groei van 2,5%-3,0% tegen eerder 3%. De koersreactie is wat mij betreft zwaar overtrokken. Danone blijft één van de mooiste Dividendportefeuilleaandelen met prima vooruitzichten op langere termijn. Bij de huidige koers van €73 is het aandeel met een k/w van 18 en een dividendrendement van 2,7% zonder meer koopwaardig. De 2,5-4% omzetgroei en de ijzersterke balans en cashflow staan garant voor een groeiend dividend de komende jaren.
Amerikaanse aandelen schitterden
Gelukkig stelden de Amerikaanse aandelen tot dusverre allesbehalve teleur. Verf- en coatingsmaker PPG Industries liep binnen enkele dagen ruim 5% op na kwartaalcijfers die door veel analisten werden beloond met advies- en koersdoelverhogingen. PPG rekent voor 2019 op een aangepaste wpa van $6,17-6,27, in lijn met de eerder voorspelde winstgroei van 7-10%. Ook Honeywell, dat dit jaar rekent op een organische groei van 4-5%, blijft prima presteren en verhoogde de winst- en margeoutlook voor 2019. Het in januari gekochte aandeel kruipt weer langzaam naar de hoogste koers ooit van begin juli. Ook LVMH, Assa Abloy en Accor veerden op na meevallende cijfers. Tot slot was er koersherstel voor spoorwegaandelen CSX en Union Pacific. De laatstgenoemde deed het slechter dan verwacht met een 7% lagere omzet van $5,52 mrd (consensus $5,63 mrd) en een wpa van $2,22 ($2,30). Na een flinke tik voorbeurs herstelde Union Pacific, dat tegen een k/w van 19 noteert met een dividend van 2,3%, uiteindelijk sterk tot $169. Daarmee komt de hoogste koers ooit van ruim $180 weer in zicht.