De juiste technologie-ETF voor jou
Technologie behoort dit jaar opnieuw tot de best presterende aandelensectoren. De MSCI USA Information Technology steeg dit jaar al meer dan 36%. De Eurostoxx Technology blijft daar iets bij achter, maar een rendement van meer dan 33% is zeker niet onverdienstelijk. Kijkend op driejaarsbasis is het gat tussen Europa en de VS echter een stuk groter, namelijk 146 versus 185%.
Het grote verschil tussen beide continenten wordt grotendeels verklaard door de goede prestaties van de Amerikaanse techreuzen. De vijf grootste aandelen uit de MSCI World Index zijn momenteel Apple (2,6%), Microsoft (2,4%), Amazon (1,8%), Alpabet (1,8%) en Facebook (1,1%). Zij bepalen voor maar liefst 10% het wel en wee van ’s werelds bekendste aandelenindices. Overigens is Amazon (net als Netflix) tegenwoordig ingedeeld in de sector duurzame consumentengoederen.
Het is verder opvallend dat, ondanks de goede prestaties van de technologiesector, uit de Morningstar ‘asset flows’ blijkt dat technologie-ETF’s dit jaar een uitstroom hebben gehad van bijna 11%. Een duidelijke verklaring is er niet. Het feit dat sommige factor- en thema-ETF’s in de technologiesector nog wél toestroom van kapitaal hebben gehad, doet vermoeden dat de uitstroom te maken heeft met hoge waarderingen van de grote technologieaandelen. Terzijde: procentueel boekten de ETF’s uit de sectoren alternatieve energie, communicatie en waardevolle metalen de grootste toestroom dit jaar.
Sectordominantie
Blijvende sectordominantie in de wereldindex, zoals die van de technologie heden ten dage, is geen vanzelfsprekendheid. Eind 2007 werd het klassement van grootste aandelen gedomineerd door banken. Eind jaren negentig werden de prestaties van de wereldindex grotendeels gedreven door internet- en telecomaandelen. Begin jaren tachtig was er de dominantie van de energiebedrijven en eind jaren zestig werd het klassement aangevoerd door de cyclische consumentengoederen.
Er woedt momenteel een hevig debat over de vraag of de dominantie van de technologie in de wegingen van indices blijvend is. Enerzijds lijkt de historie van de aandelenbeurzen te suggereren dat de populariteit van sectoren onder beleggers erg onderhevig is aan de waan van de dag, oftewel een sterk cyclisch karakter vertoont. Dit zou impliceren dat technologie zijn dominantie ooit weer kan verliezen. Anderzijds maakt technologie een steeds belangrijker deel uit van ons leven. Diverse analisten stellen zelfs dat we nog maar aan het begin staan van een technologische revolutie die van even groot belang is als de agrarische en industriële revoluties van vroeger eeuwen.
Er is echter ook een andere manier om naar de dominantie van technologie te kijken. Deze benadering gaat ervan uit dat (informatie)technologie een te brede en diverse sector is geworden. Zo onderscheidt S&P inmiddels niet minder dan zes industrieën: 1) Communications Equipment, 2) Electronic Equipment, Instruments & Components, 3) IT Services, 4) Semiconductors & Semiconductor Equipment, 5) Software en 6) Hardware, Storage & Peripherals. Een aantal van deze subsectoren is, in termen van beurswaarde, inmiddels groter dan sommige van de tien andere hoofdsectoren. Door een aantal subsectoren, eventueel samengevoegd met andere subsectoren, tot hoofdsector te maken, wordt het ‘probleem’ van de dominantie van de technologie vanzelf opgelost.
Keuzestress technologie-ETF’s
De populariteit van technologie heeft inmiddels geleid tot een enorm aantal beleggingsmogelijkheden. Zowel het aanbod van actieve fondsen als van ETF’s is enorm gegroeid. De website etfdb.com geeft voor de VS een overzicht van 44 verhandelbare technologie-ETF’s. Volgens Morningstar komen daar nog eens twintig in Europa verhandelbare ETF’s bij.
Het aanbod is divers, en er bestaan grofweg twee soorten. De eerste bestaat uit technologie-ETF’s die zich richten op een regio. Meestal is dat de VS, Europa of de hele wereld, al dan niet in combinatie met opkomende markten. Een relatief nieuw soort ETF’s richt zich op thema’s: cloud computing, robotics, internet of things, halfgeleiders en online veiligheid. Tot slot zijn er ‘specialities’. Daarbij speelt meestal factorbeleggen een rol, zoals dividend, momentum of technologie-ETF’s die de aandelen gelijk wegen.
Factorbeleggen is de laatste jaren populair geworden. De wetenschap onderscheidt talloze factoren (kenmerken van aandelen) die op de lange termijn tot een hoger rendement leiden dan een ‘gewone’ aandelenportefeuille (lees: een portefeuille waarbij de aandelen in een index gewogen worden op basis van marktwaarde). Het grote en diverse aanbod maakt de keuze voor beleggers er niet gemakkelijker op.
Veilige optie
De veiligste optie voor een belegger die wil profiteren van verdere stijgingen van technologieaandelen lijkt een wereldwijd gespreide index te zijn. In de grafiek is te zien dat het overigens niet zoveel uitmaakt of een belegger daarbij kiest voor bijvoorbeeld de MSCI USA Information Technology of de MSCI World Information Technology Index. Aangezien de Amerikaanse technologie met een weging van bijna 80% (!) dominant is in de wereldindex, is er veel overlap tussen beide indices. Wie vindt dat de grote Amerikaanse techreuzen te dominant zijn, kan beter kiezen voor een factor-ETF, bijvoorbeeld de First Trust Nasdaq Equal Weight ETF.
Tot slot kunnen beleggers met specifieke technologiekennis, bijvoorbeeld over bepaalde subsectoren, kiezen voor een thema-ETF (zie ook kader). Er zijn ook hybride vormen. Zo is de grootste technologie-index, de Technology Select Sector SPDR Fund van StateStreet met meer dan $22 mrd belegd vermogen, een index die aandelen uit bepaalde subsectoren weegt op basis van beurswaarde. Microsoft en Apple hebben samen een weging van bijna 20% in deze index.
Vijf selectiecriteria voor de juiste ETF
Bepaal of technologie een apart accent moet zijn.
Passieve beleggers in wereldwijd gespreide ETF’s hebben, door de dominantie van technologie, al heel veel tech in portefeuille.
Kies een regio of thema
Een wereldwijde of VS-ETF biedt de beste spreiding. De keuze voor thema’s als robotics en cyber securities vereist specifieke kennis over deze terreinen.
Overweeg factorbeleggen als alternatief
In de bekendste waardegewogen indices domineren grote spelers als Apple en Microsoft. Een factor-ETF, waarbij aandelen bijvoorbeeld gelijk worden gewogen, gaat dit ‘concentratierisico’ tegen.
Maak een keuze
Bij brede waardegewogen indices zijn kosten het belangrijkste selectiecriterium. Bij thema- of factorfondsen moet er primair een logisch, onderbouwd verhaal zijn.
Monitor de prestaties:
Breed gespreide ETF’s moeten primair de index volgen. Andersoortige ETF’s kunnen sterk afwijken. Beoordeel regelmatig of die afwijkingen logisch zijn.