Een aantrekkelijk rendementspotentieel op lange termijn
Enkele jaren geleden was het jaarlijkse rente-overzicht van een spaarrekening nog iets om naar uit te kijken. Dat is echter met rentetarieven die dicht bij nul liggen, niet meer het geval. Sparen loont niet langer. Erger nog, er is zelfs sprake van een negatief reëel rendement als rekening wordt gehouden met de inflatie.
Tot voor kort hielden beleggers echter nog vast aan de hoop dat deze situatie slechts tijdelijk was en dat de rente vroeg of laat zou stijgen. Deze hoop verdween echter in september, toen de Europese Centrale Bank een verdere verlaging van zijn depositorente aankondigde tot -0,5%, en dat voor onbepaalde tijd.
Daardoor zal het nultarief nog langer van toepassing blijven op spaarrekeningen. Voor de rijkste spaarders vallen zelfs negatieve tarieven op deposito’s van meer dan 1 miljoen euro niet meer uit te sluiten. Bij sommige Zwitserse banken is dat nu al het geval.
Grip op je spaargeld
Het is dus de hoogste tijd om weer grip te krijgen op de toekomst van uw spaargeld. In dat opzicht kan het een interessant alternatief op lange termijn zijn om in plaats van spaarder aandeelhouder te worden van uw bank.
Laat één ding echter heel duidelijk zijn: de Europese banken bevinden zich momenteel in een moeilijke situatie. De lage rentes hebben niet alleen een negatieve invloed op het rendement op spaargeld, maar ook op de winstgevendheid van de banksector. De markten verwachten dan ook dat de winstgroei van deze sector in 2020 zwak zal blijven. Deze verwachting is echter al goed verwerkt in de koersen. De koers-winstverhouding van de Europese banksector bedraagt momenteel slechts 7 tegenover 16 voor de totale Europese markt.
Voor langetermijnbeleggers, en nu al helemaal voor spaarders, is het deelnemen in laag gewaardeerde aandelen over het algemeen positief voor het rendement op lange termijn. Dit wel op voorwaarde dat deze lage waardering het gevolg is van cyclische problemen, zoals de huidige lage rentes. En niet door structurele problemen, zoals verslechtering van de financiële situatie van een onderneming.
Sterke fundamenten
Van verslechtering van de financiële situatie is bij de Europese banken geen sprake. In tegendeel, de financiële fundamenten van de banksector zijn nog nooit zo sterk geweest. De ‘core tier 1’-ratio’s liggen nu in de meeste Europese landen over het algemeen dicht bij 15%, terwijl ze vóór 2009 minder dan 10% bedroegen. In alle Europese landen, waaronder ook Italië en Portugal, zijn de dubieuze leningen sterk afgenomen.
Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de kosten voor het afdekken van het wanbetalingsrisico van banken via zogeheten credit default swaps. Die liggen nu rond de 0,7%, tegenover meer dan 5% in 2012, op het hoogtepunt van de Europese staatsschuldencrisis.
Aandelen banksector toch aantrekkelijk
De lage waardering en sterke ‘fundamentals’ van de banksector bieden een aantrekkelijk rendementspotentieel op lange termijn. Wel blijft de sector op de kortere termijn de druk op de winstgevendheid voelen, wat in de koersontwikkeling zichtbaar zal zijn. Op de lange termijn worden spaarders die de stap zetten om aandeelhouder van hun bank te worden, goed beloond voor de risico’s die zijn nemen.
Dividendrendement Europese banksector
Het dividendrendement van de Europese banksector bedraagt momenteel maar liefst 7%, tegenover 3,3% voor de Europese aandelenmarkt als geheel en een rendement van 0% voor spaarrekeningen.