Société Générale prefereert Nuts boven Telecom
De Nuts- en Telecomsectoren hebben een aantal duidelijke overeenkomsten, constateert Société Générale (SG). Beide sectoren staan bekend als defensief, dus minder conjunctuurgevoelig dan cyclische sectoren. Het relatief hoge (verwachte) dividendrendement van zo’n 5% voor zowel de Nuts- als Telecomsector is aantrekkelijk voor beleggers en beide sectoren keren een forse 70-74% van de nettowinst als dividend uit. Daarnaast liggen volgens SG waardering en schuldniveau in beide sectoren op een min of meer gelijk niveau.
Toch spreekt de bank zijn duidelijke voorkeur uit voor de Nutssector. Helemaal na de koersontwikkeling van de afgelopen drie maanden, waarin de Europese Telecomaandelen ruim 12% wonnen, tegen 6,4% voor de Nutssector en 2,3% voor de brede Europese aandelenmarkt. Over heel 2019 is Telecom na de Banken en Olie & Gas nog wel de slechtst presterende Europese sectorindex.
Onvoorspelbaar
Volgens SG zijn er niet alleen overeenkomsten, maar ook heel grote verschillen tussen Nuts en Telecom. Een van de belangrijkste is de verwachte winstontwikkeling. Al sinds 2012 stellen analisten hun winstverwachtingen voor de Telecomsector vrijwel onafgebroken neerwaarts bij. De winsten van de Europese telecombedrijven behoren tot de meest onvoorspelbare, stelt SG. Alleen de winsten van grondstofgerelateerde sectoren als Mijnbouw en Olie & Gas zijn nog onvoorspelbaarder. Dat geldt echter niet voor nutsbedrijven. Het zicht van analisten op de winstontwikkeling van de Nutssector is juist vergelijkbaar met die van andere defensieve sectoren als Gezondheidszorg en Voeding & Drank.
De Telecomsector heeft volgens SG ook weinig mogelijkheden om de prijzen te verhogen. De betalingsbereidheid van consumenten is daarvoor niet groot genoeg. Fusies en overnames die het aantal marktpartijen verder reduceren, worden door de Europese Unie gefrustreerd, aldus SG.
Dat wordt met de nieuwe Europese Commissie, die mogelijk op 1 december start, zeker niet beter, verwacht SG. Voor de Telecomsector komt dat slecht uit, want de toenemende investeringen in netwerken en mobiele licenties zetten de cashflow van de sector onder druk.
Koopadviezen defensieve sectoren Société Générale
De aanstelling van de Estse Kadri Simson voor het Europese energiebeleid is juist gunstig voor de Nutssector. De sector zal volgens de bank de komende jaren ook nog eens profiteren van stijgende stroomprijzen. SG heeft dan ook veel koopadviezen in de Nutssector, onder meer voor Enel, Engie, Iberdrola en RWE. In de Telecomsector krijgen onder meer KPN en Deutsche Telekom nog een koopadvies.