Houdbaarheid versus hoogtevrees voor onze portefeuilles
Of het nu gaat om Galapagos in Nederland, dat in 2019 schittert met een winst 104,4%, of om de techreuzen Apple en Microsoft, die in 2019 respectievelijk 63% en bijna 70% in de plus staan, de rendementen van aandelen, fondsen en indices herinneren je toch elke keer weer op het bijzondere beleggingsklimaat.
Dat onze Defensieve portefeuille klaar is voor een omslag van goed naar slecht weer, zal gezien de aard ervan weinigen verbazen. Door het ‘extreme klimaat‘ op de beurzen houden de portefeuillebeheerders maar liefst 50% cash aan.
De houdbaarheid van hoogtevrees
Maar niet alleen de beheerders van de Defensieve portefeuille twijfelen aan de houdbaarheid van alle records. In de Dividendportefeuille werden twee posities verkocht waarvan de beheerder de risico’s te groot achtte. Vanwege de hoge koersen wordt de extra cash voorlopig gestald.
Nu is de hoogtevrees daar wel degelijk van een andere aard. De relatief grote cashpositie wordt ongetwijfeld wel weer ingezet wanneer de markten een stapje terug doen en er mooie nieuwe kansen ontstaan.
Maar tot die tijd…
Vooralsnog is het gewoon hosanna op de beurzen. De houdbaarheid wint het van de hoogtevrees en weinig aandeelhouders zullen daar rouwig om zijn. Zodoende tikte naast de Defensieve portefeuille ook de ETF-Portefeuille een record aan en niemand die erover klaagt.
Het complete overzicht van de portefeuille-updates vindt u hieronder: