Defensieve verzekeraars favoriet bij UBS
De lage rente maakt het erg lastig om enthousiast te worden over de Europese verzekeraars, schrijft UBS in een sectorrapport. De lange rente moet 1 tot 1,5 procentpunt stijgen voordat de bank weer enthousiast wordt over de sector. Een van de problemen van de lage rente is dat herbeleggingen van de verzekeraars steeds minder rendement opleveren.
Schade- en ongevallenverzekeraars voelen dit herbeleggingsprobleem het eerst. De gemiddelde looptijd van hun beleggingsportefeuilles is relatief kort, twee tot vier jaar, stelt UBS. De negatieve invloed op de levensverzekeraars is groter en door de langere looptijd – zeven tot twaalf jaar – van hun beleggingsportefeuille ook langduriger. De verzekeraars proberen de schade te beperken met kostenverlagingen, prijsverhogingen en risicovollere beleggingen.
Sterke balans
Voor de verzekeraars en hun aandeelhouders is de ontwikkeling van de solvabiliteitsratio dan ook cruciaal, meent UBS. Die bepaalt hoeveel ruimte de verzekeraars hebben voor dividend en inkoop van eigen aandelen. Volgens de bank nemen de schommelingen van de solvabiliteitsratio van kwartaal tot kwartaal toe. Aanpassingen in de rekenmethodiek van de Europese toezichthouder EIOPA kunnen bovendien negatief uitpakken voor met name verzekeraars uit de Benelux.
NN Group en Allianz koopwaardig
UBS heeft dan ook een voorkeur voor de meer defensief ingestelde verzekeraars met een sterke balans, zoals onder meer Allianz en NN Group. De kapitaalpositie van Aegon en Legal & General is daarentegen minder sterk, waardoor deze aandelen een verkoopadvies krijgen, net als de herverzekeraars Münchener Rück en Swiss Re. ASR valt met een houdadvies precies tussen NN Group en Aegon in.