Commentaar: coronavirus voelt als watermarteling
De eerste berichten over het virus verschenen al in januari. Dat leidde wel tot koersdalingen, maar zeker niet dagen achtereen. In de laatste week van januari daalde de S&P500-index met 3%, maar dat verlies werd snel goed gemaakt. In de eerste weken van februari verschenen er weer nieuwe records op de borden, alsof er niets was gebeurd.
In de afgelopen week sloeg het sentiment echter om, en hard ook. In vijf dagen tijd verloor de S&P500-index meer dan 7% en werd de inschatting van de impact van het coronavirus veel negatiever. In plaats van vooral een ‘Chinees probleem’ is het coronavirus nu een internationaal issue, met uitbraken in Zuid-Korea, Iran en Italië. Inmiddels heeft het virus zich over zeker 38 landen verspreid, zegt zakenbank UBS.
Omzetwaarschuwing en meer
Het slechte nieuws blijft bovendien maar binnendruppelen. Dat stelt de zenuwen van beleggers op de proef. Naast de berichten over nieuwe uitbraken, geven ook steeds meer bedrijven een eerste inzicht in de impact van het virus op de resultaten. Ruim een week geleden was er de omzetwaarschuwing van Apple, deze week lieten onder meer Diageo en Danone weten dat omzet en winst lijden onder het coronavirus. De mededeling van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat het coronavirus ‘het dagelijks leven in de VS ernstig kan verstoren’ gaf het volgende zetje en hielp de S&P500-index nog eens een paar procent naar beneden.
De verkoopknop is de manier voor beleggers om uitdrukking te geven aan hun onzekerheid. Helaas zal die onzekerheid nog wel even aanhouden, schrijft UBS. Gezien de incubatietijd zijn de komende twee weken namelijk cruciaal om de omvang van de uitbraak in te schatten.
De vraag is wat beleggers moeten doen na de zware koersdalingen van de afgelopen dagen. Dat is het onderwerp van ons omslagartikel van deze week. Daarin laten onze sectorspecialisten en de beheerders van de voorbeeldportefeuilles zien wat het coronavirus met hun adviezen en portefeuilleposities doet. Onze conclusie is dat het nog te vroeg is om in de meest getroffen sectoren als luchtvaart en toerisme in te stappen. Maar verder vormen de koersdalingen toch eerder koopkansen dan dat ze redenen zijn om de aandelenbeurs de rug toe te keren.