Column: het perfecte instapmoment bestaat niet
In de top-5 van slechtste handelsdagen sinds 1990 staan verder alleen maar gegevens uit 2008. Dat is geen toeval, want een koersdaling komt zelden alleen. Als de onrust regeert op de beurzen, kan elke kleine tegenvaller een nieuwe ronde paniekverkopen uitlokken. Dat geldt overigens ook voor het huidige marktklimaat. De zogeheten fear & greed index – die het sentiment meet in de financiële wereld – stond begin deze week op 3. De schaal loopt van 0 tot 100.
Angst overheerst. Het kan dan ook geen kwaad om de hebzucht weer eens te prikkelen. Grote koersuitslagen werken per slot van rekening twee kanten op. Wie precies wist wanneer hij moest in- en uitstappen, had in slechts vijf handelsdagen in het najaar van 2008 een rendement van ruim 50% kunnen halen. Maar uiteraard lukt het niemand om de aandelenmarkt feilloos te timen.
Verleiding weerstaan
Toch kunnen heel wat beleggers na de correctie van de afgelopen weken de verleiding niet weerstaan om te proberen een perfect instapmoment te vinden. Het is dan zaak om je niet alleen te laten lokken door de scherp gedaalde koersen. Wie dat in het najaar van 2008 deed, keek namelijk twee maanden later tegen een verlies van ruim 25% aan. Eind 2008 en begin 2009 waren er maar liefst twaalf dagen waarin de AEX met 5% of meer daalde. Je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan om dan te blijven zitten en voor ogen te houden dat je voor de lange termijn belegt.
Op die lange termijn had je met een belegging in wereldwijde aandelen de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement van ruim 7% gehaald. Het mooie is dat je daarvoor helemaal niets had hoeven doen. Sterker nog: hoe minder je doet, hoe beter het is. Dan spaar je op de lange termijn heel wat transactiekosten uit. Bovendien loop je niet het risico dat je de markt probeert te timen.
Helaas is rustig stilzitten gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als je door corona-angst de deur niet meer uit mag en je eventjes weinig anders kunt doen dan thuis het nieuws volgen.