Liever Amerikaanse dan Europese banken
De banksector wordt onevenredig zwaar geraakt door de coronacrisis. Door de economische schok die eraan komt, gaan de kredietverliezen straks flink oplopen. Een gevolg is dat de financiële buffers een flinke tik krijgen. De ECB heeft al een oproep gedaan om dividenden te schrappen. De toezichthouders wil graag dat banken die tik zo goed mogelijk kunnen incasseren, zodat de kredietverstrekking op peil blijft. In Nederland hebben ABN Amro en ING al gehoor gegeven aan die oproep. Santander maakte eerder al bekend dat het de uitkering van het interim-dividend uitstelt. BNP Paribas schuift de keuze nog even voor zich uit. De kans is echter groot dat de bank het voorbeeld volgt. Ongeveer een kwart van de kredietportefeuille staat uit in zwaar getroffen landen, zoals Italië en de Verenigde Staten. Bovendien ligt kapitaalbuffer CET1 enkele procentpunten lager dan bij bijvoorbeeld de Nederlandse banken.
De keerzijde van economische steunpakketten
Hoe ver de kredietverliezen oplopen, hangt vooral af van de duur van de lockdown en maatregelen van overheden en centrale banken. De stimuleringspakketten helpen om de economische pijn te verzachten, maar voor banken is er een keerzijde. Het ziet ernaar uit dat het nog heel lang duurt voordat er een eind komt aan het zeer uitdagende renteklimaat. Op de beurs worden de tegenvallers weerspiegeld in koersdalingen van soms wel 40% sinds de jaarwisseling. Beleggers die willen inspelen op een herstel, moeten de voorkeur geven aan Amerikaanse banken.
Bestendig bedrijfsmodel
Momenteel springt JPMorgan Chase eruit door de sterke balans en het vermogen om ook in een lastige economie geld te verdienen. Het rendement op eigen vermogen bedroeg vorig jaar meer dan 13%. Bij de meeste Europese banken is dat 10% of minder. De dividendstop berooft deze aandelen bovendien van hun meest aantrekkelijke eigenschap. In afwachting van meer duidelijkheid over de coronacrisis geldt voor BNP Paribas en Santander een houdadvies. JPMorgan krijgt een koopaanbeveling, maar wel voor beleggers die verwachten dat de economie na de coronacrisis weer snel op gang komt. Het aandeel wordt tevens de nieuwe sectorfavoriet.
Ook Goldman Sachs krijgt een koopadvies. Die bank heeft net als JPMorgan de buffer de afgelopen jaren verstevigd en werkt met een sterk variabel beloningssysteem. Hierdoor kunnen de loonkosten nu veel sneller dalen dan bij branchegenoten en kan de onderneming een kostenbesparingsprogramma versneld doorvoeren.