Spie komt de crisis wel door
Eind maart liet het Franse bedrijf weten hard geraakt te worden door de corona-uitbraak. De lockdownmaatregelen in de thuismarkten Frankrijk en Duitsland (samen 70% van de concernomzet) zullen de resultaten vooral in het tweede kwartaal onder druk zetten. In de eerste drie maanden bleef de impact beperkt: bij een lichte omzetstijging van 2,7% bleef de ebita-marge stabiel op 3,7%. Op autonome basis was er sprake van een fractionele daling van de omzet met 0,2%, maar die krimp zal in het tweede kwartaal een stuk hoger uitpakken.
Geen zorgen over balans Spie
Nu de lockdown in de meeste landen wordt versoepeld, kunnen de resultaten de komende maanden weer verbeteren. Een winstdaling is dit jaar echter onvermijdelijk. Ongeveer een vijfde van de omzet is afhankelijk van de bouw van nieuwe kantoren en industriële complexen. Die markt zal niet direct herstellen. Vooral de vraag vanuit de olie-industrie en nucleaire energiemarkt blijft waarschijnlijk voorlopig op een laag niveau. Hun omzetaandeel is met 7,5% echter beperkt. Bovendien zijn onderhoudswerkzaamheden per saldo goed voor 80% van de concernomzet en die zorgen voor terugkerende inkomsten.
Doordat de kosten van Spie voor een groot deel variabel zijn, kan de financiële schade beperkt blijven. Tijdens de kredietcrisis bijvoorbeeld bleef de ebita-marge stabiel op 6%, ondanks een autonome omzetdaling van 3%. Zo bezien is de kans ook erg klein dat Spie de bankconvenanten zal schenden. De schuldgraad van 2,7 is weliswaar vrij hoog, maar ligt ver onder het afgesproken maximum van 4,0. Voor 2023 zijn er geen leningen af te lossen. Bovendien is de liquiditeitspositie van €1,4 mrd zeer comfortabel te noemen. Spie komt deze crisis wel door en is op de beurs te hard afgestraft. Bij een k/w van 9 op basis van de verwachte winst voor 2021 herhaal ik het koopadvies.