Beurzen Vandaag | Beurzen in het groen, KLM ontvangt staatssteun
De wereldwijde onrust duurt nog altijd voort. Nu de Verenigde Staten donderdag nog met nieuwe importheffingen dreigden voor producten uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Frankrijk, broeden die landen op tegenmaatregelen.
Zo overweegt de Europese Unie om vanaf juli importtarieven te heffen op onder meer Amerikaanse kolen, wat staten als Missouri en Louisiana hard zou raken. De VS gaan intussen gebukt onder een toenemend aantal coronabesmettingen. Onderstaande afbeelding van BuzzFeed laat per staat zien hoe het virus zich verspreidt. In sommige voormalige coronahaarden zoals New York is er inmiddels sprake van een afname van het aantal besmettingen, terwijl in andere delen van het land het virus juist oplaait.
Sommige analisten vrezen daarnaast dat de Amerikaanse beurzen een flinke tik zouden krijgen als Joe Biden er in november in slaagt de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Biden zou onder meer begin volgend jaar een flinke belastingverhoging willen doorvoeren.
NEDERLAND
De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,9% hoger op 565,15 punten, terwijl de AMX 0,4% in de plus stond op 750,21 punten.
Air France-KLM behoorde tot de winnaars, nadat de Nederlandse regering vanochtend details bekend had gemaakt van een steunpakket voor KLM. Het gaat om €3,4 mrd aan leningen, waarvan €1 mrd direct van de staat komt. De rest van het geld komt van banken, maar wordt wel tot 90% door de overheid gegarandeerd. In ruil daarvoor moeten KLM-werknemers die meer dan drie keer modaal verdienen minimaal 20% van het salaris inleveren, en mogen aandeelhouders de komende vijf jaar geen dividend ontvangen.
Grootste stijgers AEX/AMX om 09:30 uur:
- Air France-KLM +4,9%
- Aalberts Industries +2,3%
- Randstad +2,3%
Grootste dalers AEX/AMX om 09:30 uur:
- Unibail-Rodamco-Westfield -1,9%
- Galapagos -1,6%
- ABN Amro -1,3%
EUROPA
De Eurostoxx50-index stond na een half uur handel 0,8% hoger, op 3244,47 punten. Franse aandelen behoorden tot de winnaars dankzij een onverwacht sterk herstel van het Franse consumentenvertrouwen. Adidas was de grootste verliezer, onder meer door tegenvallende resultaten die concurrent Nike naar buiten bracht.
Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:30 uur:
- Nokia +2,6%
- Kering +2,1%
- Schneider Electric +2,1%
Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:30 uur:
- Adidas -1,0%
- Santander -0,5%
- Inditex -0,3%
VERENIGDE STATEN
De Dow Jones sloot donderdag op 25.745,60 punten, een winst van 1,2%.
Bankaandelen Goldman Sachs en JPMorgan behoorden tot de grote winnaars. Afgewacht moet worden of dit op vrijdag weer het geval zal zijn. De Fed maakte namelijk bekend Amerikaanse banken nieuwe restricties op te leggen, nadat uit een stresstest naar voren kwam dat in scenario’s gelieerd aan het coronavirus sommige banken akelig dichtbij hun minimale kapitaalniveaus terechtkomen. De Fed wil dat grote Amerikaanse banken aandeleninkoopprogramma’s opschorten en dividenden niet verder verhogen. Bovendien zou er alleen dividend mogen worden uitgekeerd als er voldoende winst wordt gemaakt.
De kwartaalcijfers die Nike donderdag presenteerde, lieten goed zien welke impact het coronavirus heeft op consumentenbestedingen. De retailgigant zag de omzet op jaarbasis met 38% dalen tot $6,31 mrd. De omzet in de VS liep zelfs met 46% terug, en in China met 3%. Online verkopen stegen juist met 76%, en maakten circa 30% van de totale omzet uit. Tegelijkertijd zag Nike de kosten voor verzending en retourneren stijgen, en dit zette de winst onder druk. De winstmarge daalde op jaarbasis van 45,5% naar 37,3%, het laagste niveau sinds begin deze eeuw. Uiteindelijk boekte Nike een verlies van $790 mln of $0,51 per aandeel. Een jaar eerder was er nog een winst van $989 mln of $0,62 per aandeel.
Grootste stijgers Dow Jones:
- Goldman Sachs +4,6%
- Dow +4,0%
- JPMorgan +3,5%
Grootste dalers Dow Jones:
- Raytheon Technologies -1,1%
- Boeing -1,0%
- Intel -1,0%
GRAFIEK VAN DE DAG
In Frankrijk is het consumentenvertrouwen aan de beterende hand, zo bleek uit cijfers van INSEE. De index steeg afgelopen maand van 93 naar 97, waar de markt gemiddeld had gerekend op 95.
AGENDA
- Importcijfers Duitsland (mei)
- Consumentenvertrouwen Frankrijk (juni)
- Retailverkopen Spanje (mei)
- Bedrijfsvertrouwen Italië (juni)
- Consumentenvertrouwen Italië (juni)
- Persoonlijke consumentenuitgaven (PCE) VS (mei)
- Michigan, inflatieverwachtingen (juni)