Advieswijziging | Politiek draait techreuzen duimschroeven aan
De bazen van vier grote Amerikaanse technologiebedrijven, Alphabet, Amazon, Apple en Facebook, zullen op 27 juli ondervraagd worden in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer). De Amerikaanse overheid is vorig jaar een onderzoek begonnen naar de machtspositie van deze vier Amerikaanse bedrijven, die hun dominante positie mogelijk zouden misbruiken. De bevindingen van het onderzoek kunnen leiden tot nieuwe regelgeving die de bedrijfsuitvoering van deze bedrijven zou kunnen schaden.
Opsplitsen
Het is moeilijk te voorspellen wat de uitkomst van dit politieke proces zal zijn. In het meest extreme geval zal een aantal van deze bedrijven verplicht worden opgeknipt in kleinere delen. De kans is groot dat dit thema de kop zal opsteken in de retoriek rond de komende presidentsverkiezingen, maar het is niet aannemelijk dat dit daadwerkelijk tot wetsvoorstellen zal leiden. Gedwongen opsplitsen is een drastische maatregel, en het zal moeilijk blijken om daar voldoende politieke steun voor te krijgen.
Datagebruik
Het is waarschijnlijker dat er regels komen ten aanzien van de speelruimte die deze bedrijven hebben. Zo is het goed denkbaar dat de eisen worden aangescherpt ten aanzien van de consumentgegevens die mogen worden opgeslagen en het gebruik daarvan. Dit soort regels kan op korte termijn zeker een hindernis vormen, maar de bedrijven zijn rijk genoeg om de invloed van nieuwe regels op hun resultaten verregaand te beperken. Daar komt bij dat de nieuwe regels waarschijnlijk voor alle bedrijven zullen gelden, wat het voor de kleinere concurrenten relatief lastiger maakt om de strijd aan te gaan met Alphabet, Amazon, Apple en Facebook. Het zou lang niet voor het eerst zijn dat meer regulering gunstiger uitpakt voor de gevestigde grote bedrijven dan voor de kleinere nieuwkomers.
Amazon naar verkopen
De mededingingszaak zal de koersvorming van deze aandelen de komende tijd mede beïnvloeden, maar dat is voor mij geen reden om de adviezen te veranderen. Er is nog te weinig duidelijk over de maatregelen die genomen zullen worden, en over de eventuele gevolgen op lange termijn. Zoals gezegd hoeft nieuwe regelgeving niet nadelig uit te pakken voor de gevestigde orde. Daarom blijft het advies voor Alphabet en Facebook op ‘kopen’, en dat voor Apple op ‘houden’. Het advies op Amazon verlaag ik naar ‘verkopen’ (zie kader).