Assa Abloy in de lift
Vrijdag kwam Assa Abloy, dat net als nagenoeg alle andere Dividendportefeuille-aandelen duidelijk de gevolgen van de coronacrisis ondervindt, nog met kwartaalcijfers. ’s Werelds grootste slotenmaker, eveneens gespecialiseerd in automatische schuifdeuren voor gebouwen, rapporteerde een operationele winst van SEK2,1 mrd, tegen een consensus van SEK1,68 mrd.
Assa Abloy ziet herstel
De omzet daalde met 15% naar SEK20 mrd. Wel liet Assa Abloy, dat een aanzienlijk deel van zijn omzet met onderhoudswerkzaamheden realiseert, weten sinds mei weer herstel te zien als gevolg van de coronaversoepelingen. Inmiddels zijn alle fabrieken weer open, nadat eerder nog 30 locaties gesloten waren vanwege lockdowns en terugvallende vraag. Het aandeel was maandag de grootste stijger binnen de Dividendportefeuille, met een plus van 5,6% tot SEK213. Daarmee is het forse koersverlies van eerder dit jaar zo goed als weggewerkt.
Het mooie aan acquisisitekampioen Assa Abloy is dat het bedrijf ook tijdens de crisis van de voorbije maanden gewoon drie overnames heeft gedaan die zich de komende jaren zonder meer zullen uitbetalen. Met een k/w van 29 oogt het aandeel duur. De vooruitzichten op langere termijn rechtvaardigen echter deze waardering, die normaal gesproken de komende jaren flink zal terugvallen als de winst weer aantrekt.
Dividend
Over het dividend deed Assa Abloy vooralsnog geen uitspraken. Op 30 april noteerde het aandeel ex-dividend voor SEK2,00 per aandeel, de helft van het oorspronkelijk voorgestelde dividend van SEK4,00. Net als zo’n beetje alle Zweedse beursgenoteerde bedrijven (Castellum uitgezonderd) verlaagde ook Assa Abloy het dividend in verband met de coronapandemie. Mogelijk volgt later dit jaar alsnog een tweede uitkering van SEK2,00, maar daar valt nu nog weinig over te zeggen.