Aegon | Omhoog kijken weer mogelijk
Aegon is al jarenlang een achterblijver in de Nederlandse verzekeringsbranche op het Beursplein. Het aandeel staat ongeveer 25% lager dan vier jaar geleden. In deze periode is de beurskoers van NN Group met bijna 35% opgeveerd en die van ASR zelfs met meer dan 60%.
Een belangrijke reden van dit grote verschil zijn de matige prestaties van de Amerikaanse activiteiten. Eind 2018 leidden juridische tegenvallers en zwakke beleggingsresultaten bijvoorbeeld al eens tot een flinke winststrop. De afgelopen maanden trekt vooral de flinke daling van de kapitaalbuffer in de Verenigde Staten veel aandacht.
Buffer onder de loep
De kapitaalbuffer is een belangrijke maatstaf om te bepalen of een verzekeraar voldoende financiële ruimte heeft voor het dividendbeleid. In dat opzicht staat Aegon er uitstekend voor. De Solvency II steeg in het eerste kwartaal van 201 naar 208%. Dat percentage ligt boven de eigen doelstelling van 150% tot 200%.
Achter dat mooie percentage gaat echter een flinke onevenwichtigheid schuil, zo blijkt als we de Nederlandse kapitaalbuffer bekijken. Die schoot omhoog van 171 naar 249%, maar deze opleving is een gevolg van Europese regelgeving, die de buffer een boost geeft in tijden van marktonrust. In de Verenigde Staten – waar een dergelijke compensatie ontbreekt – daalde de kapitaalbuffer (RBC-ratio) van 470 naar 376% door het slechte beursklimaat. Dat is maar net binnen de eigen bandbreedte van 350 tot 450%. De opleving op de financiële markten wijst echter op een stevig herstel in het tweede kwartaal.
Advies Aegon
In de aanloop naar de halfjaarcijfers is de ruimte voor meevallers in dit opzicht vrij groot. Dankzij het groene licht van toezichthouder DNB kan de deur op een kier komen te staan voor een interimdividend. Dat vooruitzicht vormt aanleiding om het verkoopadvies te verhogen naar ‘houden’. Een bijstelling naar een koopadvies komt pas aan de orde als nieuwe topman Lard Friese erin slaagt de resultaatontwikkeling stabieler en vooral voorspelbaarder te maken.