Een interessante anomalie | Meten met twee maten
Het afgelopen decennium is de Nasdaq opgelopen van een niveau net onder 2200 punten naar de huidige recordstand van 10.800. Deze opmars – een vervijfvoudiging – ging gepaard met lyrische commentaren in vrijwel alle gezaghebbende financiële media. De teneur van deze berichten: al die fantastische ondernemingen uit Silicon Valley bepalen onze toekomst en daarvoor kan je nooit te veel betalen, dus overwaardering bestaat niet want het hele idee van koers-winstverhoudingen is passé.
Maar toch, volgens financiële-dataleverancier Bloomberg bedraagt de k/w van de Nasdaq momenteel ruim 40. Beleggers zijn dus bereid om gemiddeld veertig keer de verwachte winst per aandeel voor 2020 neer te tellen voor een Nasdaq-bedrijf. Het dividendrendement ligt net onder het schamele niveau van 1%. Logisch, zeggen de fans, want de winst wordt niet uitgekeerd aan aandeelhouders, maar geïnvesteerd in nieuwe groei.
Chinese aandelenrally
De Shanghai Stock Exchange Index stond tien jaar geleden op een bijna gelijke stand als de Nasdaq, 2400 punten. Een decennium later staat deze index net onder de 3400 punten: krap 40% rendement. Volgens Bloomberg staan Chinese bedrijven op gemiddeld 14 keer de verwachte winst over 2020 genoteerd. Dat is nauwelijks een derde van een Nasdaq-bedrijf! Tegelijkertijd is het dividendrendement ruim 2% voor de gemiddelde Chinese onderneming. Dat is het dubbele van Nasdaq-bedrijven.
Maar ondanks dit gigantische waarderingsverschil, regende het de afgelopen weken berichten in de media over een mogelijke Chinese bubbel. Aan hoogtevrees bij de Nasdaq lijkt daarentegen niemand te lijden. Intrigerend, dit meten met twee maten van westerse beleggers, die voor iets dat relatief bekend is zonder morren bijna drie keer zoveel betalen als voor het onbekendere. Fascinerend is ook de angst voor de minder tot de verbeelding sprekende bedrijven, die veel aantrekkelijker zijn gewaardeerd. Bovendien is het zeer goed denkbaar dat de Chinezen in het komende decennium meer winst genereren in hun snelgroeiende regio dan de coryfeëen uit de westerse wereld. Voor actieve beleggers is dit een interessante anomalie om extra rendement mee te realiseren.