Zwakke dollar | Voor mij geen probleem
Tussen 3 januari 2017 en 1 februari 2018 ging de dollarindex (DXY) van 103,21 naar 88,67. Deze daling van 14% betekende de grootste val van de munt in 25 jaar tijd. Tegelijk was 2017 een fantastisch jaar voor de aandelenmarkt. Wereldwijd groeiden de economieën synchroon en er was werkelijk niets dat verkeerd ging. Je kunt een dalende dollar dan ook zien als een teken van vertrouwen en een stijgende dollar als teken van onrust.
Zwakke dollar
Dit jaar is de dollarindex sinds 20 maart gedaald van 102,81 naar 93,76. Ook deze aanzienlijke daling (van 8,8%) valt samen met goede prestaties van de financiële markten. Zo staat de Nasdaq, met de honderd grootste Amerikaanse technologie-aandelen, nu 56,4% hoger dan op 20 maart en de bitcoin zelfs 109%. Ik denk daarom niet dat de dollar aan kracht verliest omdat het in de VS zo slecht gaat, maar omdat het in de rest van de wereld zo goed gaat.
Maar de situatie in de VS geeft wel een vertekend beeld. Inmiddels hebben zo’n 32 miljoen inwoners van het land de afgelopen maanden een werkloosheidsuitkering gekregen die hoger is dan het loon dat ze verdienden toen ze nog werkten. Aangezien 70% van de Amerikaanse economie bestaat uit consumentenbestedingen, zal het derde kwartaal waarschijnlijk de hoogste economische groei ooit laten zien.
Vragenuurtje
Onder dergelijke extreme omstandigheden kan het de komende tijd alle kanten uitgaan op de financiële markten. De vraag is dan ook hoe ik het beste met deze onzekerheid kan omgaan. De positie in Amerikaanse staatsobligaties die deel uitmaakt van mijn persoonlijke redactietips stond kort geleden nog op een jaarwinst van 7,1%, maar die is inmiddels verdampt door de dalende dollar.
Deze positie heeft een weging van 17% in mijn persoonlijke mini-portefeuille, met 50% in edelmetalen en 33% in aandelen. Wordt het geen tijd om mijn positie in Treasuries te sluiten? Die vraag werd mij de afgelopen week door meerdere mensen gesteld.
Het antwoord is nee, want het gaat om het geheel. Als centrale banken meer waarde de financiële markten hebben ingepompt dan het coronavirus heeft vernietigd, dan zullen edelmetalen en aandelen – 83% van de portefeuille – het goed doen; aandelen omdat zij goed presteren bij economische groei en edelmetalen omdat zij goed presteren als de economie aantrekt na ingrijpen door grote centrale banken.
Angst
Richt het coronavirus echter meer schade aan dan gedacht, dan zal de terugkerende angst de dollar flink doen stijgen en zal mijn positie in Amerikaanse staatsobligaties aantrekken. Het valt bovendien te verwachten dat ook edelmetalen dan weer goed zullen presteren, aangezien extra steunacties door centrale banken in dat scenario voor de hand liggen.
Met deze strategie heb ik alle vertrouwen in de tweede helft van het jaar.