Fidelity | Meer herstelsignalen nodig
Fidelity houdt er rekening mee dat op langere termijn meer centrale banken het voorbeeld van Japan zullen volgen en via hun kwantitatieve stimuleringsprogramma’s zowel aandelen als obligaties zullen gaan opkopen. Dat zou leiden tot een toenemende interesse in aandelen.
Grote risico’s
Fidelity denkt dat de markten zich op korte termijn niet zullen laten leiden door de grote risico’s van de coronacrisis. De markten prijzen een V-vormig herstel in op een moment dat de wereldeconomie nog altijd zwaar onder druk staat en ook de gezondheidscrisis nog altijd niet is opgelost. Fidelity verwacht dat de bedrijfswinsten in het tweede kwartaal met gemiddeld 45% dalen en dat ze over heel 2020 gemiddeld 25% lager uitkomen dan een jaar eerder. Daarbij zullen er grote verschillen zijn tussen sectoren. In deze marktomgeving geeft Fidelity de voorkeur aan grotere bedrijven.
Europese aandelen lijken aantrekkelijk
In het tweede kwartaal versloeg de MSCI Europe Index onder meer de S&P500. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het relatieve succes van Europa in het heropenen van de economie, in combinatie met sterk begrotingsbeleid en monetaire stimulering, waaronder het akkoord over het Europese herstelfonds.
Dit succes is volgens Fidelity deels terug te zien in positieve inkoopmanagersindexcijfers. Omdat een groot deel hiervan inmiddels is ingeprijsd, zijn meer herstelsignalen nodig voor verdere koersstijgingen in Europa. Fidelity denkt dat deze voort kunnen komen uit een verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen. De grootste risico’s voor Europese aandelen zijn een tweede coronagolf in landen die hun economieën hebben heropend, de stroef lopende brexit-onderhandelingen en de handelsspanningen tussen de VS en China.
Vastgoed en energie
Op sectorniveau blijft Fidelity voorzichtig over vastgoed en energie. Tot voor kort was vastgoed een vrij risicoloze belegging met een solide inkomensstroom, maar doordat de behoefte aan kantoor- en winkelruime lijkt af te nemen is dit een lastiger verhaal geworden. Verder is de olie-industrie een cyclische sector, maar is de prijsvolatiliteit maar zelden zo groot geweest als nu. Toen het energieverbruik afnam doordat mensen stopten met reizen vanwege het coronavirus, verloor olie 40% van zijn waarde. Daarbij verschuiven steeds meer bedrijven hun kapitaal richting duurzame energie.
Tot slot stelt Fidelity dat, los van andere overwegingen, het vooral cruciaal blijft hoe bedrijven bestuurd worden. Het fraudeschandaal dat de Duitse betalingenverwerker Wirecard aan de rand van de afgrond heeft gebracht, is volgens de vermogensbeheerder een goed voorbeeld van hoe het toch mis kan gaan.