Dividendportefeuille | Per saldo prima week
Het rendement van de dividendportefeuille in 2020 bedraagt nu -4,9% maar was aanmerkelijk hoger geweest als de dollar niet flink zou inleveren ten opzichte van de euro (-5,7% YTD). Het totaalrendement is nu +228,7%. Afgezien van het negatieve valuta-effect presteerden de aandelen in portefeuille op weekbasis per saldo eigenlijk prima. Grootste winnaars waren twee aandelen die ik in 2020 pas kocht. Zowel Tecan, dat vorige week woensdag met kwartaalcijfers kwam (later meer hierover), als Teradyne pluste 6% en bereikten daardoor nieuwe hoogste koersen ooit.
Het op 28 januari gekochte Tecan is na ruim een half jaar goed voor een totaalrendement van 49,9% en Teradyne is na krap twee maanden inmiddels goed voor +30,6%.
Negatieve uitschieter
Ook farmaceut Bristol-Myers en spoorvervoerder Union Pacific kenden wederom een sterke week met koerswinsten van 4%. Op weekbasis was er eigenlijk maar één grotere negatieve uitschieter in de vorm van Castellum, dat tegelijkertijd met Tecan werd gekocht eind januari. Het aandeel verloor ruim 4%.
Het Zweedse vastgoedfonds herstelde de afgelopen weken sterk maar leverde maandag weer een stukje van die winst in na een adviesverlaging door de analisten van UBS, die van ‘houden’ naar ‘verkopen’ gingen met een koersdoel dat flink werd verlaag van SEK250 naar SEK170. UBS is duidelijk erg laat met het aanpassen van zijn advies en koersdoel, want het oude koersdoel lag nog rond de hoogste koers ooit die in februari voor Covid-19 werd gerealiseerd, kort nadat ik het aandeel kocht voor de Dividendportefeuille. In totaal oordelen analisten nu zes keer ‘kopen’, vijf keer ‘houden’ en twee keer ‘verkopen’ voor Castellum, dat het vergeleken met andere vastgoedaandelen wereldwijd relatief gezien uitstekend heeft gedaan tot dusver met -17% YTD.
Deze week gaan Microsoft (19 augustus), Reckitt-Benckiser (20 augustus) en 3M (21 augustus) nog ex-dividend. De grootste daler is nog altijd VF Corporation, dat in 2020 nu 36,7% daalt als grootste slachtoffer van de coronapandemie.