Nu waardebeleggen? | Let op deze ‘nieuwe’ valkuilen
Na de bijna onafgebroken opmars van technologiebedrijven zijn winstnemingen heel normaal. Maar de dalingen kunnen ook weleens het begin zijn van een al langer verwachte sectorrotatie naar achterblijvers. Want de tweedeling op de beurs is enorm. Wereldwijde waardeaandelen boekten over de afgelopen tien jaar in dollars een totaalrendement van gemiddeld 7,2% per jaar. Groeiaandelen leverden echter twee keer zoveel op, met een jaarlijks rendement van 14,1%.
Onhoudbare waarderingen
Het gevolg is een historische grote waarderingskloof. Zo noteren groeiaandelen tegen bijna 32 keer de verwachte winst, tegen een k/w van 15,3 voor waardeaandelen. Het in waarde gespecialiseerde Noorse fondshuis Skagen ziet het tij keren. ‘De waarderingen voor sommige groeibedrijven zijn zonder enige twijfel onhoudbaar geworden’, waarschuwde Skagen-topman Tim Warrington eind augustus. Hij verwacht daarom dat de interesse voor waardeaandelen weer zal toenemen.
Ik denk ook dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de achterblijvers weer in het vizier van beleggers komen. Het trackrecord van waardeaandelen op lange termijn is ook fenomenaal. Volgens Bank of America Merrill Lynch leverden groeiaandelen sinds 1926 gemiddeld 12,6% per jaar op. Waardeaandelen deden het echter stukken beter, met een rendement van 17,0% per jaar.
Valkuilen waardebeleggen
De huidige relatief lage waardering geeft de categorie een goede uitgangspositie voor een inhaalslag. Toch adviseert Skagen beleggers zich niet blind te staren op de k/w en koers-boekwaarde om goedkope aandelen te selecteren. Software en data hebben fabrieken en machines vervangen als belangrijkste winstbron. Vooral de koers-boekwaarde heeft daardoor zijn waarde verloren.
Daarnaast gaan investeringen in digitalisering vaak direct ten laste van de winst, waardoor ook de k/w een vertekend beeld kan geven. Een lage k/w en koers-boekwaarde zijn meer dan voorheen een indicatie van een ‘value trap’, oftewel bedrijven die terecht goedkoop zijn omdat ze bijvoorbeeld in een structureel krimpende markt zitten. U bent gewaarschuwd.