8 juni was een topdag!
Op 8 juni van dit jaar bereikte de Global Cannabis Index de hoogste stand van na de coronacrash. Inmiddels staat de graadmeter ruim een kwart lager. Op dezelfde dag tikte Shell zijn hoogste koers aan sinds 9 maart. Op het moment van schrijven staat het aandeel ruim 35% lager. Ook Heineken bereikte op 8 juni het hoogste punt van de herstelfase. Het verlies sinds die dag bedraagt ruim 10%. Hetzelfde verhaal gaat op voor de Spaanse IBEX-index. Deze liet de hoogste stand van na de coronacrash zien op 8 juni en staat nu ruim 15% lager. 8 juni was ook de dag dat de Amerikaanse tweejaarsrente piekte op 0,23%. Vandaag is het de helft.
Ook zijn er nog de indices van Europese en Amerikaanse banken, die eveneens op 8 juni piekten en sindsdien respectievelijk 21,6 en 19,1% zijn verloren. En de Russell1000 Value Index, waarin de duizend Amerikaanse aandelen met de laagste waardering zijn verzameld, bereikte zijn piek precies op 8 juni en staat nu 8,6% lager. Het beeld zal duidelijk zijn: op 8 juni zijn hele sectoren en landen opgehouden met stijgen.
Uitzondering op de regel
Maar er is één sector bij uitstek waarvoor dat niet geldt: technologie. Techaandelen zijn sinds 8 juni hard doorgestegen en dat heeft ervoor gezorgd dat de onevenwichtigheden tussen verschillende sectoren net zo groot geworden zijn als ten tijde van de internetzeepbel. Ter illustratie: de tien sectoren met de hoogste rendementen in de S&P500 staan over 2020 gemiddeld 70 procentpunten hoger dan de tien sectoren met de laagste rendementen in de S&P500.
Voor de wereldwijde aandelenrally is nu de belangrijkste vraag wat technologie gaat doen. Wat dat betreft is het een veeg teken dat juist deze sector het de afgelopen twee weken zo zwaar heeft gehad. De Nasdaq is drie handelsdagen op rij in het rood geëindigd. De laatste keer dat het vier sessies waren, was in februari. Bij het schrijven van deze column stond de Nasdaq-future ongeveer 2% lager.
Patroon
Als aandelen sterk overgewaardeerd zijn en de markt gaat zwaar onderuit, dan is er altijd een patroon van crashfase (diepe val), speculatiefase (snel herstel) en realiteitsfase (nieuwe forse dalingen) zichtbaar. Tot nu toe gaat het precies volgens het boekje. Een toppatroon strekt zich altijd uit over maanden. Denk aan de crash van technologie in maart 2000, waarna meerdere brede indices in de herfst van dat jaar nieuwe recordstanden neerzetten. De bodem van de markt valt bijna altijd op één dag, zoals 9 maart 2009 of 16 maart 2020.
Op 8 juni begon het toppatroon van de indices doordat een heleboel sectoren ophielden met stijgen. De aandelen-indices gingen nog wel omhoog, maar werden daarbij getrokken door minder locomotieven, of eigenlijk alleen de tech-locomotief. De dreiging van een ernstige tweede coronagolf doet zich voor in een fase waarin er bitter weinig nodig is om de speculatiefase te laten overgaan in de realisatiefase.
Het zijn spannende tijden op de beurs.