Dividendportefeuille | Prima week met flinke uitschieters
Vorige week was belangrijk, met in totaal €2021 aan dividend dat werd herbelegd tegen de slotkoersen van 30 september. Het dividend wordt vier keer per jaar herbelegd aan het einde van elk kwartaal en zorgt voor een grotere positie per aandeel. Dat levert uiteraard een hoger dividendinkomen op zonder dat daarvoor het dividend verhoogd hoeft te worden.
Bayer zorgenkindje
Op weekbasis waren er enkele grote uitschieters, met vooral een negatieve hoofdrol voor Bayer, dat ik enkele weken geleden nog bestempelde als zorgenkindje. Het blijft vooral een kwestie van geduld met het geplaagde Duitse agrochemiebedrijf, dat puur fundamenteel veel te laag wordt gewaardeerd bij de huidige beurskoers.
Voor mij is vooral het dividend belangrijk. Dat werd de laatste jaren stabiel gehouden, maar zal weer omhoog moeten om de positie in de Dividendportefeuille te rechtvaardigen. Sowieso geldt dat als ik een goede vervanger tegen een aantrekkelijk koersniveau kan kopen, ik niet zal nalaten om Bayer (net als Henkel) te vervangen. Voor nu is het geduld hebben. Met een weging van slechts 1,3% is Bayer nauwelijks van invloed op het totaalrendement, dus wat dat betreft is er niets aan de hand. Het belangrijkste is nu om vooral niet flink te gaan bijkopen in het aandeel Bayer.
De weging is nu klein, en dat heeft een reden. Het dividend is er om bij te kopen. De Dividendportefeuille is nu vol belegd, en de kracht zit in de brede spreiding over sectoren, regio’s en individuele aandelen. Een bleeder als Bayer maakt feitelijk niets uit als de rest van de portefeuille maar goed draait. En dat laatste is zonder meer het geval voor de Dividendportefeuille.
Vele winnaars
Afgezien van Bayer, waren er op weekbasis eigenlijk alleen maar winnaars. VF Corp, Parker Hannifin, Becton Dickinson, Abbott Laboratories en DSM waren de grootste stijgers, met allemaal winsten van tenminste 5%. Ook was er nog overnamenieuws: Bristol-Myers Squibb koopt voor $13 mrd het in hartziekten gespecialiseerde MyoKardia. Volgens analisten is dat een strategisch sterke zet, ondanks het flinke prijskaartje. Het aandeel Bristol Meyers is met een k/w van iets meer dan 9 zonder meer koopwaardig na het zwakke koersverloop dit jaar.
Al met al loopt alles op rolletjes voor de Dividendportefeuille, die nu een gemiddeld dividendrendement van 2% biedt. De zwaarste weging binnen de portefeuille is nu weggelegd voor Microsoft met precies 5%. Met bovengenoemde 1,3% is Bayer goed voor de kleinste weging. Amerikaanse aandelen maken inmiddels 60,1% uit van het totaal.