Assa Abloy | Voorbeeldig (met dividend)
Dividendportefeuille-aandeel Assa Abloy heeft nog altijd veel last van de coronapandemie, met een omzetdaling van 8% tot SEK22,2 mrd in het derde kwartaal, volgend op een 15% lagere omzet in het tweede kwartaal. De aangepaste operationele winst per aandeel daalde naar SEK3,59 mrd (SEK3,89 mrd in het derde kwartaal van 2019), maar was beter dan de consensus van SEK3,11 mrd.
Dividend
In alle divisies tekende zich in het derde kwartaal herstel af. Voor het bestuur is dat reden om alsnog SEK1,85 aan dividend uit te keren over 2019. Samen met de reeds betaalde SEK2,00 dividend komt het totale dividend daarmee uit op SEK3,85. Dat betekent een verhoging van 10% ten opzichte van vorig jaar. Assa Abloy, dat kan bogen op een lange historie aan jaarlijkse verhogingen, geeft daarmee het goede voorbeeld.
Veel andere Europese bedrijven trokken, vaak op verzoek van de overheden zoals ook in Zweden, het eerder gedane dividendvoorstel weer in. In sommige gevallen kwam daarmee een einde aan een sterke dividendhistorie, zoals bij Dividendportefeuille-aandelen LVMH en SEB. Naast Assa kwamen verschillende andere Zweedse bedrijven de afgelopen weken met positief dividendnieuws, waarbij een eerder ingetrokken of verlaagd dividendvoorstel wordt rechtgetrokken met een extra dividenduitkering in het vierde kwartaal.
Groei door overname
Assa Abloy, dat in 2017 en 2018 in twee stappen werd gekocht voor de Dividendportefeuille tegen een gemiddelde koers van SEK167, groeide de afgelopen jaren hard. Dat kwam mede door een groot aantal hoofdzakelijk kleine acquisities van producenten van toegangssystemen en aanverwante producten. Een sterke nadruk lag daarbij op de opkomende markten.
Naast een handjevol kleine overnames, sloeg Assa Abloy dit jaar ook een grote slag met de eerder aangekondigde acquisitie van Agta Record, een bekende Zwitserse producent van automatische schuifdeuren waarin het Zweedse bedrijf al jarenlang de grootste aandeelhouder was.
Assa Abloy blijft koopwaardig
Consumentenmarkten zijn goed voor verreweg het grootste deel van de omzet van Assa Abloy. Deze zal volgens analisten vanwege corona dit jaar met 6% dalen tot SEK88,4 mrd, maar op lange termijn blijven de vooruitzichten prima dankzij een sterke focus op groeimarkten en innovatie. Vanaf 2021 moet de omzet normaal gesproken weer sterk groeien voor Assa Abloy, dat nog steeds koopwaardig is met 1,8% dividendrendement, een sterke cashflow, solide balans en progressief dividendbeleid.