Zo volgt u de Dividendportefeuille op de voet
Unilever, Johnson & Johnson, Microsoft en PepsiCo. Samen met vijf andere aandelen maken deze vier klinkende namen al deel uit van de Dividendportefeuille sinds de start in september 2011. Ruim negen jaar later is de door Menno van Hoven opgezette voorbeeldportefeuille met nu 41 fondsen de onder onze abonnees meest gevolgde en populairste van de inmiddels zeven portefeuilles. Dat komt niet in de laatste plaats door het rendement sinds de start van de portefeuille, dat met slotkoersen van dinsdag ruim +230% bedraagt.
Met de populariteit van de Dividendportefeuille groeide ook de behoefte bij vele abonnees om de gehele portefeuille met één transactie aan te kunnen kopen in plaats van alle aandelen uit de portefeuille apart te moeten aanschaffen en de wijzigingen zelf te moeten bijhouden. De redactie verkende de mogelijkheden hiervoor.
Het opzetten van een beleggingsfonds is gebonden aan wetten en vergunningen en vergt een bepaalde financiële infrastructuur. Voor de introductie van het beleggingsfonds heeft de redactie daarom nauw samengewerkt met twee partners: fondsbeheerder FundShare en vermogensbeheerder Auréus, die als gedelegeerd beheerder optreedt. Dankzij hun specialismen kon het fonds vorige week op de markt worden gebracht.
Dividend wordt het herbelegd
Het FundShare UCITS Beleggers Belangen Dividend Fund is gebaseerd op de research van de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen. Alle informatie over het beleggingsbeleid is te vinden in de EBI (‘Essentiële Beleggersinformatie’) en het prospectus op de website van FundShare. Het fonds belegt voor de lange termijn in beursgenoteerde aandelen uit ontwikkelde landen met een ten minste stabiel, maar bij voorkeur groeiend dividend. Het ontvangen dividend wordt niet uitgekeerd maar herbelegd.
Dat herbeleggen van het jaarlijks groeiende dividendinkomen is de kern van de strategie. Voor de Dividendportefeuille wordt het ontvangen dividend tussentijds zo snel mogelijk na uitkering herbelegd, waarbij van het ontvangen dividend nieuwe aandelen worden gekocht in bestaande posities die op dat moment in de portefeuille zitten. Elk van de dividenden die binnenkomen wordt dus portefeuille-breed herbelegd in alle posities van de Dividendportefeuille.
Met onze partners hebben we een duidelijke rolverdeling afgesproken. Beleggers Belangen verstrekt informatie over de samenstelling van de Dividendportefeuille aan Auréus. Als gedelegeerd beheerder is Auréus verantwoordelijk voor het uitvoeren van de aan- en verkooporders. Beheerder FundShare controleert de kwaliteit van het werk van Auréus. Een uitgebreidere uitleg vindt u bij de meest gestelde vragen op onze website.
Beschikbaarheid bij brokers
De meest gestelde vraag die wij de afgelopen week ontvingen nadat we het nieuws over de introductie van het fonds wereldkundig hadden gemaakt, betreft de beschikbaarheid hiervan bij de verschillende in Nederland actieve brokers. Brokers bepalen zelf welke fondsen ze wel of niet beschikbaar stellen voor hun klanten. Veelal is dit afhankelijk van de vraag van particuliere beleggers naar bepaalde populaire fondsen.
Bij de start, vorige week, was het fonds bij DeGiro en BinckBank verkrijgbaar, zij het bij die laatste broker alleen voor vermogende klanten van vermogensbeheerders. Gedelegeerd beheerder Auréus liet dinsdag weten dat er ook wordt geprobeerd het fonds voor zelfstandig beleggende particulieren beschikbaar te krijgen bij zowel BinckBank als Lynx. Beleggers die het fonds willen aankopen, kunnen hierover contact opnemen met hun broker.
De introductie van het fonds verandert vanzelfsprekend niets aan de strategie van de Dividendportefeuille zoals die door de beheerders wordt beheerd. U blijft, zoals u van ons gewend was, alle informatie over de Dividendportefeuille ontvangen, in het magazine, online en via de mail. Als u dus Unilever, Johnson & Johnson, Microsoft, PepsiCo en al die andere aandelen uit de Dividendportefeuille zelf wilt aankopen, blijven we u ondersteunen op dezelfde manier als voorheen.