Advieswijziging ArcelorMittal | Koers hard opgelopen
De mondiale vraag naar staal is groter dan verwacht en dat is de laatste maanden goed terug te zien in de ontwikkeling van de beurskoers van ArcelorMittal. In juni 2020 ging de World Steel Association nog uit van een krimp van de vraag naar staal in 2020 met 6,4%, maar in oktober werd deze schatting al bijgesteld naar een krimp van 2,4%.
Voor 2021 rekent de World Steel Association op een toename van 4,1% ten opzichte van afgelopen jaar. Drijvende motor achter de vraag is China dat als eerste de coronacrisis achter zich lijkt te laten. Om de economie aan de praat te krijgen heeft het land een oud wapen uit de kast gehaald en doet het flinke investeringen in infrastructuur.
IJzererts
ArcelorMittal bezit eveneens ijzerertsmijnen en ontgint circa 60% van haar behoefte aan ijzererts zelf. Ook de prijs van de grondstof voor staal liep flink op: Het Financieele Dagblad noemde ijzererts onlangs nog de best presterende grondstof van 2020. Ook in Europa en de VS wordt erop gerekend dat overheden een impuls zullen geven aan de vraag naar staal om de coronacrisis te boven te komen.
De positieve ontwikkeling op de staalmarkt is ook terug te zien in de bedrijfscijfers. De omzet in het derde kwartaal steeg ten opzichte van het tweede kwartaal met 20,9%. Ook het operationeel resultaat (ebitda) verbeterde en liep op van $707 mln in het tweede kwartaal naar $909 mln in het derde kwartaal.
ArcelorMittal heeft daarnaast in 2020 haar balans op orde gebracht, door de verkoop van de Amerikaanse tak aan staalbedrijf Cleveland-Cliffs en een aandelenemissie. Daarmee behaalde het staalbedrijf de eigen doelstelling om de nettoschuld te verlagen naar $7 mrd en kan het weer dividend uitkeren. Meer duidelijkheid daarover zal het bedrijf delen bij de jaarcijfers.
Aandeel ArcelorMittal naar ‘houden’
Door de gunstige gang van zaken is het eerdere koersdoel van €20 inmiddels bereikt. Bij een geschatte k/w 2021 van 15 loopt de waardering voor dit cyclische bedrijf inmiddels behoorlijk op en dat is voor mij de voornaamste reden het advies te verlagen van ‘kopen’ naar ‘houden’.
Deels komt dit doordat de markt voor staal zeer cyclisch is en een andere reden is dat het bedrijf meerdere malen heeft laten zien moeite te hebben om zijn investeringen binnen de perken te houden. Hierdoor moest ArcelorMittal ook in 2020 tijdens het dieptepunt van de coronacrisis bij een lage beurskoers noodgedwongen een emissie doen, omdat de schulden te hoog waren en verschillende kredietbeoordelaars de kredietwaardigheid van de staalreus verlaagden.