Tijdperk-Trump was goed voor beleggers
Veel is er te zeggen en te schrijven over de vier jaar dat Donald Trump de bewoner van het Witte Huis is geweest en zijn presidentschap zal terecht op veel meer worden beoordeeld dan het sentiment op Wall Street. Maar dat het tijdperk-Trump goed is geweest voor beleggers, zullen commentatoren niet kunnen betwisten.
Gerekend van de verkiezingsdag in 2016 tot deze week bedroeg de koerswinst van de Dow Jones 68%, de breed samengestelde S&P500 76%, de Russell2000 van middelgrote bedrijven 78% en de technologiebeurs Nasdaq zelfs 150%. Opvallende uitschieters waren onder meer bekende aandelen als Microsoft (+252%), Apple (+358%), Tesla (+2009%) en Plug Power (+4673%). Alle vier de genoemde indexen bereikten ook nog deze maand – ondanks corona – een nieuwe recordstand. Ter vergelijking: de AEX rendeerde in dezelfde periode ‘slechts’ +45% en de Stoxx600 zelfs maar +22%.
Voor een deel kwamen de prestaties van Wall Street tot stand dankzij Trump, voor een deel lag dit uiteraard niet binnen zijn invloedsfeer. Op het conto van Trump kunnen worden geschreven de belastinghervormingen die hij doorvoerde en die vooral ten goede kwamen aan de rijken en het bedrijfsleven. Mede hierdoor floreerde tot het uitbreken van de pandemie de economie. In negatieve zin blijft zijn naam altijd verbonden aan het handelsconflict dat hij aanging met China. Hiervan hebben de beurzen veel tegenwind ondervonden.
Voor een belangrijk deel buiten de invloedsfeer van Trump lag het voortdurende stimulerende beleid van de Fed, hoewel de president veel meer dan zijn voorganger druk uitoefende op de Fed om de beleggers te blijven ophitsen. Dat bedrijven zelf aandelen bleven inkopen, hebben we ook niet aan Trump te danken, net zomin als het een prestatie van Trump is geweest dat bedrijven bleven innoveren, met de zegetocht van Tesla als mooie illustratie. Maar per saldo kunnen beleggers alleen maar met een voldaan gevoel terugblikken op het tijdperk-Trump.
In weerwil van de grote politiek tegenstelingen tussen Trump en Biden en de opgelopen waarderingen, blijven ook na de machtswisseling in Washington Amerikaanse aandelen onveranderlijk interessant voor particuliere beleggers.