Medtronic | Op koers voor sterk herstel
Hoewel Medtronic ventilatiesystemen produceert die zeer gevraagd zijn in de coronacrisis, heeft het Amerikaanse concern toch meer last dan gemak van de virusuitbraak. In het derde kwartaal, dat eind januari eindigde, daalde de omzet gecorrigeerd voor valuta-effecten met 1% tot $7,78 mrd. De winst per aandeel daalde zelfs met 10% tot $1,29.
Medtronic ondervond afgelopen kwartaal hinder van de weer oplopende coronabesmettingen in december en januari. Ziekenhuizen en patiënten stellen daardoor verschillende behandelingen uit. Het gevolg is dat er minder chirurgische ingrepen worden uitgevoerd, minder pacemakers, steunharten en stents worden geplaatst en minder wonden worden gehecht en bloedvaten gedicht. Dat raakt vooral de omzet van de cardiovasculaire divisie, maar ook het onderdeel Restorative Therapies, dat onder meer robotsystemen voor operaties aan de wervelkolom levert, heeft er last van.
Als gevolg van de onduidelijkheid over de impact van de coronacrisis gaf het bedrijf nog geen concrete verwachtingen voor het lopende kwartaal of het volgende boekjaar. Wel klonken de topbestuurders positief tijdens de cijferpresentatie en leken zij prima te kunnen leven met de consensustaxaties: een omzet van $8,10 mrd en een winst per aandeel van $1,40-1,43 voor het lopende kwartaal.
Reguliere zorg
Als Medtronic aan deze prognoses kan voldoen, komt de winst per aandeel voor het volledige boekjaar op zo’n $4,36, hoger dan mijn (conservatieve) prognose van $4,20. Februari was nog een wat lastige maand, maar maart wordt beter dan februari en april weer beter dan maart, zo liet Medtronic weten. Er zijn verschillende ontwikkelingen die het bedrijf positief stemmen, zoals uiteraard een daling van het aantal coronabesmettingen waardoor er meer ruimte ontstaat voor reguliere zorg.
Ziekenhuizen spelen daar nu al op in met de aankoop van duurdere systemen, zoals die voor robotchirurgie voor operaties aan de wervelkolom. Bovendien profiteert het bedrijf van de groei van relatief recent geïntroduceerde producten zoals de Micra-pacemaker, waarvan de omzet in de VS met 76% steeg.
Pijplijn
Daarnaast werkt Medtronic aan de pijplijn van nieuwe producten. In oktober worden er nieuwe testresultaten gepubliceerd over een behandeling die de zenuwbanen naar de slagaders van de nieren kan onderbreken. Een te grote activiteit van deze zenuwen kan hoge bloeddruk veroorzaken. Verder heeft Medtronic een nieuwe insulinepomp ter goedkeuring aan de Amerikaanse toezichthouder FDA voorgelegd.
Dividend
Ondanks een door het coronavirus getekend jaar, genereert Medtronic een prima vrije kasstroom (operationele kasstroom verminderd met investeringsuitgaven). Over de eerste negen maanden bedroeg de vrije kasstroom $3,5 mrd. Dat is niet genoeg om de $6 mrd uit het vorige boekjaar te evenaren, maar met het vierde kwartaal op komst – waarin de winstmarges traditioneel hoog zijn – zal de vrije kasstroom ook dit jaar weer meer dan genoeg zijn om de jaarlijkse dividendbetalingen van ruim $3 mrd te bekostigen.
Vorige week maakte dividendaristocraat Medtronic – met 43 jaar van opeenvolgende verhogingen – een slotdividend van $0,58 bekend. Daarmee komt het jaardividend op $2,32 en dat is 7,4% meer dan het jaar daarvoor.
Aandeel Medtronic blijft koopwaardig
Analisten rekenen voor dit jaar op een dividendgroei van 6,9% tot $0,62 per kwartaal. Dat is misschien iets te optimistisch, maar er is nog best ruimte voor groei. Zeker gezien het verwachte winstherstel in het komende boekjaar – dat begin mei start – waarin de winst per aandeel tot zeker $5,40 moet kunnen stijgen. Met een koers-winstverhouding van zo’n 22 voor volgend boekjaar, een dividendrendement van 2% en een solide balans blijft het aandeel Medtronic koopwaardig.
De auteur heeft een positie in Medtronic.