Kraken | Grijpen centrale banken de macht van de cryptovaluta’s?
Het concept van een zogenoemde central bank digital currency (CBDC) borrelt al jaren. Hierbij geeft een monetaire autoriteit een eigen digitale valuta uit, waarvan de waarde gekoppeld is aan een fiatvaluta zoals de euro of dollar. Overheden vinden CBDC’s niet alleen interessant vanwege de opkomst van bitcoin en andere cryptovaluta’s, maar ook door Facebooks digitale munt Diem. Deze ‘stablecoin’ is de opvolger van de bekritiseerde Libra en is gekoppeld aan traditionele munten zoals de euro en dollar. Facebook hoopt eind dit jaar een proef te starten met de Diem.
Hoewel de mogelijkheden van CBDC’s volgens Kraken Intelligence eindeloos zijn, worden de toepassingen voor de digitale munten over het algemeen gezien in de detailhandel en groothandel. Detailhandel-CBDC’s worden dan gebruikt als wettig betaalmiddel door consumenten en bedrijven, terwijl groothandel-CBDC’s bedoeld zijn voor financiële instellingen om transacties van met name effecten en derivaten te vereenvoudigen.
Als overheden erin slagen CBDC’s succesvol te creëren en uit te geven, en de digitale valuta’s op grote schaal worden gebruikt, verwacht Kraken Intelligence dat deze cryptomunten overheden in staat zullen stellen transacties effectief bij te houden en real-time updates over economische activiteiten te geven. Daarnaast kunnen betalingssystemen efficiënt functioneren, waarbij transacties bijna direct en tegen lagere kosten worden uitgevoerd.
Kan een cryptomunt een waardeloze belegging worden?
Dit roept de vraag op of CBDC’s ertoe kunnen leiden dat cryptovaluta’s waardeloos worden of dat ze juist een brede invoering van CBDC’s in de weg staan. Waar cryptovaluta’s zijn opgericht met het idee van decentralisatie en privacy, zijn CBDC’s eigendom van de overheid en zijn ze dus traceerbaar. Aangezien centrale banken en overheden gebruikers kunnen volgen, zijn privacy en bescherming van persoonsgegevens belangrijke aandachtsgebieden.
Als voldoende mensen de voorkeur geven aan privacy kan de uitgifte van CBDC’s volgens Kraken Intelligence zinloos worden. Ook als er een gebrek aan vertrouwen is in de uitgevende centrale bank, zoals in 2014 het geval was bij de lancering van de CBDC in Ecuador, zal deze niet op grote schaal worden aanvaard. Cryptovaluta’s worden juist gezien als een veilige haven in landen met een hyperinflatie en instabiele regimes.
Kraken Intelligence denkt daarom niet dat CBDC’s andere cryptovaluta’s of zelfs fiatvaluta’s zullen vervangen, omdat ze ieder hun eigen doel dienen. De analisten denken dat CBDC’s de acceptatie van de andere digitale valuta’s zelfs zouden kunnen versnellen, doordat meer mensen met het ‘digitale geld’ in aanraking komen.