De bijbaan van Charlie Munger
Munger kocht dit mediabedrijf in 1977 en bouwde het via een reeks overnames en autonome groei uit tot een groep kranten en websites die informatie leveren over de juridische sector, onroerend goed en algemene zaken. Een deel van de kasstroom van het bedrijf heeft the Daily Journal Corporation besteed aan het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Met een waarde van $197 mln was deze vorig jaar ongeveer vier keer zo groot als de omzet van $49,9 mln. De portefeuille telt slechts zes aandelen, en is dus erg geconcentreerd.
Alibaba
In april bracht Munger voor het eerst in zes jaar weer een grote wijziging in de portefeuille aan, door voor $137 mln aandelen te kopen van de Chinese online retailer Alibaba. Het aandeel van deze internetgigant was sinds vorig najaar met 30% gedaald. In de transactie zien we duidelijk de ijzeren beleggingsregels terug die Munger voor zichzelf gesteld heeft. Eén daarvan is dat hij eerst onderzoekt wat de kans op permanent verlies van kapitaal is voordat hij überhaupt gaat bedenken tot hoe ver de kasstroom van een bedrijf kan groeien. Munger heeft in dit geval duidelijk zijn huiswerk gedaan, want Chinese aandelen zijn goedkoop en de wijze van boekhouden maakt ze nog goedkoper dan ze al lijken.
Een belangrijke andere regel van Munger is dat het groeiverhaal van het bedrijf eenvoudig begrepen moet kunnen worden. In dit geval gaat het daarbij om de groei en toenemende koopkracht van de Chinese middenklasse, waardoor de online retail de komende jaren sterk zal blijven groeien. Ook maken Chinese bedrijven nog relatief weinig gebruik van de cloud. Hier liggen groeikansen voor Alibaba, want we hebben aan Google, Microsoft en Amazon gezien hoeveel geld daarmee kan worden verdiend.
Munger legt verder een sterke nadruk op het belang van goed management. Het zou mij in dit geval niet verbazen als hij via zijn goede vriend Li Lu – een soort Chinese Warren Buffett – geruststellende informatie heeft verkregen over het bestuur van Alibaba. Overigens is Li Lu ook degene dankzij wie Buffett en Munger sinds 2008 een rendement van 1729% (!) hebben gemaakt op de Chinese elektrische-autobouwer BYD.
Daily Journal Corporation aandeelhoudersvergadering
Wie belangstelling heeft voor een belegging in Daily Journal Corporation kan terecht in New York. De ticker is DJCO. Er is ook een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waar Munger een paar uur lang vragen van beleggers beantwoordt.