Webinar | Sparen of beleggen
Beleggen heeft niets met gokken te maken. Het is een bewuste keuze om spaargeld te investeren in de vooruitgang van de economie, zoals in de evolutie van de auto-industrie. Dat bleek in de achtste aflevering van de webinarreeks Beleggers Boulevard, die vanaf vandaag is te bekijken. Gasten hierin waren Martijn Rozemuller (VanEck), Jeff Thijssen (Beleggers Belangen) en Luc Aben (Van Lanschot).
Rozemuller en Thijssen gingen eerst in op de actuele situatie op de beurzen. Het eerste halfjaar bood rendementen met dubbele cijfers op Beursplein 5 en Wall Street, maar wat gaat de tweede helft brengen? Beide specialisten zijn positief op de korte termijn. ”Er zijn weinig winstwaarschuwingen geweest, dus de halfjaarcijfers zullen goed zijn”, voorspelt Thijssen. ”Dat banken en verzekeraars weer dividend mogen uitkeren, kan positieve impulsen geven”, meent Rozemuller.
In zijn gesproken column maakte Rozemuller vervolgens het bruggetje naar het thema Sparen of beleggen. ”Het is verstandig om een buffer van zeker drie à vijf maandsalarissen aan te houden op de spaarrekening voor onvoorziene omstandigheden. Maar op voorwaarde dat je niet belegt met geleend geld en dat je belegt bij een betrouwbare partij, kun je de rest gerust gaan beleggen. Zorg daarbij wel dat je gespreid belegt, zoals met ETF’s, en dat je een lange beleggingshorizon hebt.”
Zowel Rozemuller als Aben verwacht dat de rente nog wel jaren heel laag of zelfs negatief blijft. Dat heeft volgens Aben te maken het beleid van de Europese Centrale Bank, die wil dat commerciële banken kredieten verstrekken en hun geld niet oppotten. De hoofdeconoom van Van Lanschot is positief over de economie. ”Die hebben we vorig jaar is de ijskast gezet en wordt er nu weer uitgehaald. In vergelijking met andere crises die we hebben gehad, valt de schade mee.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Rozemuller wijst op de negatieve rol van toezichthouders en de media. ”Toezichthouders die consumenten waarschuwen voor gevaarlijke producten en media die het alleen maar melden als er een koersval is, zorgen er mede voor dat een deel van het publiek niet aan beleggen durft te beginnen.” Ook wijst Rozemuller erop dat mensen vooral geneigd zijn te gaan beleggen als de beurs hoog staat, terwijl ze dat beter zouden kunnen doen als de beurs laag staat.
Volgens Aben is de beste reden om te gaan beleggen het profiteren van de vooruitgang van de economie. ”Zoals van de evolutie van de Nokia tot de iPhone.” Met een beleggingshorizon van zeven à acht jaar is het wat de hoofdeconoom betreft prima om 100% in aandelen te beleggen. ”Een andere truc is om maandelijks met een vast bedrag in te stappen.” Rozemuller is het met hem eens. ”Maar doe dat dan wel altijd aan het begin van de maand, want anders bestaat het risico dat je geld op is.”
De negende aflevering van Beleggers Boulevard is op donderdag 9 september en heeft als onderwerp Beleggen voor je pensioen. Inschrijven kan hier.