Dividendportefeuille | Nieuwe aankopen gaan als een speer
Na drie weken met mooie winsten was er de afgelopen week per saldo weinig beweging in de portefeuille. Grootste dalers waren SEB (-3%) en CSX (-2,6%). Het laatstgenoemde railroadbedrijf kreeg vorige week een flinke tik van -6% op het nieuws dat de regering van Biden de concurrentie binnen de transportsector wil bevorderen. Zoals wel vaker levert dat prima koopkansen op, want sindsdien herstelde CSX weer.
Wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn van de plannen van Biden is nog totaal onduidelijk. Ik maak me vooralsnog geen enkele zorgen en in de praktijk zal het normaal gesproken allemaal niet zo’n vaart lopen. Overigens voerde CSX eerder deze maand een aandelensplitsing door, waarbij beleggers per oud aandeel drie nieuwe stukken ontvingen. De weging in CSX werd in mei van dit jaar nog flink gereduceerd voor de dividendportefeuille na de grote koersstijging voor het aandeel de afgelopen jaren. Met een weging van 2,3% is het risico dan ook een stuk kleiner dan enkele maanden geleden. Al met al totaal geen reden tot zorg.
Zeer mooie plussen
Tegenover kleine verliezen voor de hierboven genoemde aandelen stonden zeer mooie plussen voor Castellum (+8%), Lifco (+6,5%), Coloplast (+4,5%), het Duitse Merck (+4%), Wolters Kluwer (+4%), Broadcom (+4%) en Tecan (+3,5%).
Met uitzondering van Coloplast werden alle hierboven genoemde aandelen in 2020 of 2021 toegevoegd aan de Dividendportefeuille. Met name de laatste aankopen Lifco en Merck zijn zeer goed gestart. Lifco is nu goed voor +15,2% sinds de aankoop vorige maand, terwijl Merck het ook zeer verdienstelijk doet met +11%.
Ook ben ik zeer content met het Zweedse vastgoedaandeel Castellum, dat sinds de aankoop in januari 2020, vlak voor de coronacrisis, nieuw werd gekocht. Na een moeizame start staat het aandeel eindelijk op winst voor de Dividendportefeuille. Het dividend gaat elk jaar gewoon verder omhoog en Castellum blijft de portefeuille continu bijschaven en groeit gestaag verder.
Beleggers belonen aandelen voor acquisities
Ook Tecan en Lifco kondigden recent acquisities aan en werden daarvoor beloond door beleggers. Dat laatste geldt nog niet voor Orkla, dat per saldo 1% hoger noteert sinds de aankoop een maand geleden. Ook Orkla blijft kralen rijgen, met na de overname van New York Pizza eind juni vandaag weer een nieuwe, zeer kleine acquisitie, van het Zwitserse Hans Kaspar, gespecialiseerd in onder meer exclusieve chocoladelekkernijen. Voor mij is Orkla één van de meest onderschatte bedrijven en kan de koers op termijn veel hoger gezien het steeds verder groeiende aantal pareltjes en nichespelers in portefeuille.
Ook Tecan en Broadcom toonden zich recent actief op het overnamefront. Het Zwitserse lifesciences-bedrijf neemt het Amerikaanse medtechbedrijf Paramit over en werd door beleggers beloond met een koerssprong van 14% eind juni. Analisten zijn zeer enthousiast over deze forse overname ($1 mrd) die er voor zorgt dat de potentiële afzetmarkt voor Tecan meer dan verdubbelen zou naar CHF 13 tot 15 mrd. In 2020 boekte Tecan nog een omzet van CHF 730 mln (+14,8%). Tecan, samen met Castellum gekocht in januari 2020, bereikte een hoogste koers ooit en is voor de Dividendportefeuille na anderhalf jaar nu goed voor +73%.
En ook acquisitienieuws van Broadcom
Last but not least kwam ook semiconductorreus Broadcom maandag met acquisitienieuws. Het in september 2020 voor de Dividendportefeuille gekochte Amerikaanse bedrijf voert volgens de Wall Street Journal gesprekken over de overname van softwarebedrijf SAS voor meer dan $15 mrd. Dat zou de eerste acquisitie in twee jaar tijd zijn voor Broadcom, dat na een reeks overnames jaren terug steeds meer de focus legt op software naast de productie van halfgeleiders. Beleggers reageerden ook hier positief. Broadcom noteert vlak onder de hoogste koers ooit en is voor de Dividendportefeuille sinds de aankoop in 2020 nu goed voor +35%.
Een laatste nieuwe aankoop, Wolters Kluwer, blijft het ook uitstekend doen. Ik kocht het Nederlandse bedrijf in maart op €69 en krap vier maanden later is er al een winst van 32%. Wolters is het topaandeel in Nederland wat betreft dividend en verdiende na een koerstik in maart een plek in de Dividendportefeuille. Dat pakt tot dusverre dus zeer goed uit.
AGCO is een tegenvaller
Van alle in 2020 en 2021 gekochte aandelen kan tot dusverre alleen AGCO nog geen potten breken. De tractorfabrikant zakte na de aankoop terug in lijn met sectorgenoten en staat nu op -9,4% voor de dividendportefeuille. Daarmee is AGCO het enige aandeel met verlies wat betreft totaalrendement gemeten vanaf het moment van aankoop.
Grote winnaars in 2021 die hierboven nog niet genoemd zijn zijn verder ook Assa Abloy (+35%), LVMH (+30%), A.O. Smith (+30%) en H.B. Fuller (+25%). Slechts drie aandelen staan in 2021 op verlies, afgezien van AGCO: Becton Dickonson daalt slechts 0,3%, Ecolab verliest 1,4% en grootste daler dit jaar VF Corp zakt 3,1%. Al met al dus een topjaar tot dusverre voor de Dividendportefeuille.
Ex-dividend
Inmiddels is al het in het tweede kwartaal ontvangen dividend weer herbelegd tegen de slotkoersen van eind juni. Deze maand gingen reeds twee aandelen ex-dividend: Bristol-Myers en Roper Technologies. Morgen, op 14 juli, volgen dan Abbott Laboratories en H.B. Fuller. Vervolgens is het wachten tot eind juli op het dividend van Microsoft (29 juli).
Bij de huidige samenstelling is de volbelegde dividendportefeuille goed voor een gemiddeld dividendrendement van 1,7%. In 2021 werd tot dusverre €4054 aan dividend ontvangen, wat voor het grootste deel ook weer is herbelegd in de aandelen die het uitkeerden.