RCA | Het verhaal dat elke belegger moet kennen
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) hadden de Verenigde Staten de ontwikkeling van radio op pauze gezet omdat het land niet wilde dat er via de ether berichten werden verstuurd. Toen na de oorlog de ‘radio-activiteit’ werd hervat, ontstond er een gouden tijd voor radio, die na de Tweede Wereldoorlog naadloos overging in de gouden tijd voor televisie.
Radio Corporation of America
RCA, ontstaan uit een verplichte afsplitsing van General Electric (GE), was leidend in de ontwikkeling van zowel radio als televisie, maar was bijvoorbeeld ook een pionier in de productie van grammofoons. Het bedrijf had ook een eigen platenmaatschappij, met Elvis Presley als bekendste artiest. En omdat RCA niet alleen radio’s wilde verkopen, maar ook wilde verdienen aan de programma’s die daarop te horen waren, richtte de onderneming het nog altijd bestaande mediabedrijf NBC op.
De omzet groeide gestaag. In de jaren dertig waren er meer radio’s met een ontvanger van RCA in omloop dan in de jaren twintig. En in de jaren zestig had bijna ieder Amerikaans huishouden een televisie van RCA.
De belangrijkste les
Hoe kan het dan dat het aandeel tussen 1929 en 1985 geen enkel rendement maakte? Dit kwam door wat er was gebeurd in de vijf jaar vóór 1929. Tussen die periode was RCA namelijk als een raket omhoog geschoten, van minder dan $0,50 in 1924 naar ruim $50 in 1929. De belangrijkste les die we hieruit kunnen trekken, is dat beleggers soms zó enthousiast zijn dat ze toekomstige rendementen naar voren halen.
In 1929 had nog geen enkele Amerikaan televisie, maar was de tv al wel ingeprijsd in de koers van RCA. Zo zien we dat het mogelijk is dat een bedrijf 56 jaar lang de markt domineert, maar dat het koersrendement niettemin 0% is. Hoe het afliep? In 1986 haalde General Electric RCA weer van de beurs, voor slechts een kleine premie ten opzichte van de top van 1929.
Nvidia het nieuwe RCA?
Zijn er vandaag de dag aandelen die het risico lopen een nieuw RCA te zijn? Nvidia wellicht. De vooraanstaande technologie- analist Fred Hickey noemt dit namelijk ‘het gekste van alle halfgeleideraandelen die ik ooit heb gezien’. Waar Hickey op doelt zijn ratio’s als de koerswinst van 330% in twee jaar tijd, de marktkapitalisatie van $450 mrd en een k/w van 90 op basis van de winst over de laatste vier kwartalen. Grote bedrijven zijn duur tegen 27 maal de winst, maar voor Nvidia wordt zelfs 27 keer de omzet betaald!
Ik hoop dat ik nog 56 jaar mag leven, zodat ik kan zien waar de overeenkomsten en verschillen liggen tussen RCA en Nvidia.