Vier winnaars en een achterblijver
Poolse aandelen kwamen erin omdat geen land in de afgelopen veertig jaar de waarderingen zover zag terugvallen als Polen en ik kon geen enkele reden bedenken waarom dit terecht zou zijn. Afgelopen maanden lijken de financiële markten een beetje wakker te zijn geworden, want de Poolse ETF is met een rendement van inmiddels 19,8% de best presterende van de vijf.
Olie en Gas is één van mijn favoriete sectoren voor de komende jaren en er is geen hoofdindex op de wereld met zoveel olie- en gasbedrijven als de Russische. De Russische aandelen liepen sinds 17 maart met 15,0% op en dat is meteen al een prima resultaat. Zeker omdat ik had aangegeven dat deze ETF het vooral op de langere termijn goed zou doen.
De favoriet
Gecorrigeerd voor het risico was Mexico mijn favoriet. Het is het land dat vergeleken met de andere vier het beste met zijn buren omgaat en de bevolking groeit er hard. Op lange termijn is demografische groei één van de sterkste drijfveren voor economische activiteit en economische activiteit is op de lange termijn een goede voorspeller van aandelenrendement. Het rendement over de afgelopen maanden was met 12,7% voor Mexico prima.
India heeft economisch en technologisch gezien het mooiste verhaal van allemaal. Dit is ook terug te zien in de waarderingen die de hoogste zijn van ‘mijn’ vijf landen. Op de heel lange termijn werken de hoge waarderingen als rem op het aandelenrendement. India liep op met 11,6%.
En dan is er nog Turkije. Dit land heeft de laagste waarderingen van de hele wereld. De k/w is 8 en een stijging naar 12, wat nog steeds heel laag is, betekent bij gelijkblijvende winsten een koerswinst van 50%. Dit vond ik een aantrekkelijk propositie.
In het weekend nadat het omslagverhaal was verschenen, ontsloeg de Turkse president Erdogan de president van de Turkse centrale bank. Turkse aandelen gingen op maandag meteen met 19,5% onderuit. Het verlies is inmiddels teruggelopen tot 12,2%, waardoor de Turkije-ETF met afstand nog steeds de slechtst presterende is binnen mijn top-5.
De benchmark
Het gemiddelde rendement van de vijf landen is 9,38% terwijl de iShares Core Msci Em Imi ETF (IE00BKM4GZ66) – de benchmark voor de opkomende landen – sinds 17 maart een verlies heeft geleden van 43 basispunten.
Ik ben tevreden dat de vijf landen een outperformance laten zien van 981 basispunten ten opzichte van de benchmark, maar het zit me behoorlijk dwars dat Turkije nog steeds niet meedoet.