Gaat de S&P500 naar de 10.000?
Door de nieuwe recordstand van de S&P500 bereikte de waarderingsmaatstaf Shiller k/w afgelopen vrijdag een stand van 39. Dit betekent dat de waarde van de S&P500 39 keer groter is dan de gemiddelde winst van de 500 bedrijven in de index over de afgelopen tien jaar. Deze stand van 39 is eerder voorgekomen, maar dat is wel een tijd geleden. De laatste keer was in november 2000, toen de internetzeepbel aan het leeglopen was.
De keer daarvoor was in december 1998, toen de internetzeepbel aan het vollopen was. De piek was in december 1999, toen de Shiller k/w op 44 stond. Mochten de huidige waarderingen stijgen naar dat niveau, dan bereikt de S&P500 een stand van 5077 punten.
Die 44 is de hoogste Amerikaanse waardering ooit, maar niet de hoogste wereldwijd. In China bedroeg de Shiller k/w in 2007 maar liefst 55. Wordt die waardering nu in de VS gehaald, dan stijgt de S&P500 naar 6346. Maar het kan nog veel gekker: in december 1989, toen beleggers dachten dat de VS economisch zouden worden weggevaagd door Japan, bereikte de Japanse beurs een absolute recordstand met een Shiller k/w van 95. Dat niveau correspondeert in de huidige tijd met een S&P500 van 10.962 punten.
Geloofwaardigheid
Alle extreme waarderingen hebben één ding gemeen: er moet een geloofwaardig verhaal aan ten grondslag liggen. En die verhalen vallen in de huidige tijd best te bedenken. Wie een nóg extremere waardering van de S&P500 voorspelt, zou bijvoorbeeld kunnen wijzen naar het knappen van de obligatiezeepbel. Veertig jaar van stijgende obligatiekoersen hebben de rentes naar het vriespunt gebracht. Hoe houdbaar is dit? De obligatiemarkten zijn enorm.
In de Bloomberg Global Aggregate Index zitten obligaties ter waarde van $69 bln, terwijl de S&P500 een beurswaarde vertegenwoordigt van ‘slechts’ $40 bln. Mocht een gedeelte van het geld uit de obligatiemarkten naar de S&P500 stromen omdat obligatiebeleggers een alternatief zoeken, dan kan het hard gaan met de S&P500.
Enorme verschuiving
En de bewegingen naar de Amerikaanse aandelenmarkt zijn nu al enorm. Afgelopen week liet het Noorse staatsfonds, de grootste belegger ter wereld, weten dat het zijn beleggingen in Amerikaanse technologie het afgelopen kwartaal heeft verhoogd met 16,8%, een beweging die ten koste is gegaan van Europese aandelen. Voor een portefeuille met $1,4 bln is dit een enorme verschuiving.
Het zou zomaar kunnen dat de S&P500 nog een lange weg te gaan heeft. Omhoog, wel te verstaan.