Waarom inflatie een blijvertje is
De US Citi Inflation Surprise Index geeft het verschil aan tussen de gemiddelde inflatieverwachting van analisten en de werkelijke inflatie in de VS. Een stand van nul betekent dat deze twee inflatiepercentages gelijk aan elkaar zijn. Een positief getal betekent dat er meer inflatie is dan verwacht. Hoe hoger het getal, hoe groter de afwijking. Is het getal negatief, dan is de inflatie lager dan de verwachting. Hoe negatiever het getal, hoe groter het verschil.
De extremen van de US Citi Inflation Surprise Index
Tot de zomer van dit jaar was de index nooit hoger gekomen dan 40. Dat record dateerde uit de zomer van 2008, toen de olieprijs op bijna $150 per vat stond. Wat voor die tijd extreem was, blijkt dat in deze tijd allerminst: in juli en augustus van dit jaar stond de Surprise Index boven de 80, terwijl hij in maart en april nog rond de 25 had gestaan. Dat de inflatie in april naar 4,2% schoot, was daarbij niet zo’n verrassing geweest: inflatie wordt gemeten over periodes van 12 maanden en in april 2020 lag de Amerikaanse economie plat. De verrassing was dat de inflatie ook in de zomermaanden hoog bleef, hoewel de Fed had bezworen dat het een tijdelijk effect betrof.
Op dit moment is de belangrijkste vraag of het hoge inflatiepeil blijvend is. Zelf ga ik daar wel van uit, want de problemen in de wereldwijde productieketens worden alleen maar erger. Zo ligt de haven van Los Angeles inmiddels dermate vol dat er voor het lossen van maar liefst 375.000 zeecontainers – een aantal dat onder normale omstandigheden een maand aan laad- en loscapaciteit vergt – geen plaats is. Intussen hebben Volkswagen en Daimler laten weten dat de chiptekorten in de auto-industrie tot ver in 2023 (!) kunnen duren.
Meer inflatie op het vuur
Er wordt momenteel volop geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit – Morgan Stanley denkt dat in 2021 de wereldwijde investeringen 15% hoger zullen liggen dan voor de pandemie – maar ook dat gaat gepaard met inflatie. Zo is de prijs van steenkool met 150% gestegen. Het is een kwestie van tijd voordat deze ontwikkelingen ook de portemonnee van de gewone man gaan raken, en als dat gebeurt betekent het alleen maar meer olie op het vuur.
Als mensen hun uitgaven aan houdbare producten naar voren gaan halen omdat ze niet steeds meer willen betalen, zal dat de economische activiteit aanjagen en zo zorgen voor nóg meer krapte op de arbeidsmarkt. Dit moet wel een opwaartse duw geven aan de lonen, en daarmee aan de inflatie. Dit lijkt mij dan ook een mooi moment om te kijken hoe inflatiebestendig uw beleggingen zijn.