Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Vijf kansrijke dividendaandelen uit de VS

0 0 Leestijd ongeveer

Net als vorig jaar bekijk ik Amerikaanse dividendtoppers die een sterke historie combineren met jaarlijkse verhogingen. De tip voor Pool Corp pakte bijzonder goed uit. Welk aandeel gaat het komende jaar schitteren? 

Vergeleken met vorig jaar loopt alles weer op rolletjes voor dividendbeleggers met massaal verhogingen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Veel banken en verzekeraars betalen inmiddels weer dividend, oliebedrijven zoals Shell verhogen weer na het dramatische verlopen 2020 en de bekende dividendtoppers, waarvan er veel in de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen zitten, hebben de draad weer opgepakt met fraaie verhogingen in lijn met de jaren voor corona.

Terugblik dividendtips van 2020


In mijn omslagverhaal van vorig jaar, toen er nog veel onzekerheid was over de coronapandemie en dividend wereldwijd onder druk stond, selecteerde ik vier dividendtoppers waar ik alle vertrouwen in had. Het ging om vier minder bekende Amerikaanse dividendaandelen met sterke vooruitzichten en een dividend dat op dat moment net was verhoogd. Dat was uitzonderlijk gezien de grote crisis die toen nog maar net was begonnen. Achtereenvolgens ging het om Pool Corp, Baxter International, Factset Research Systems en American Water Works (zie ook tabel ). Dit viertal is ruim een jaar later goed voor een gemiddeld rendement van 42,8%, wat nog exclusief het dividend en het gunstige wisselkoerseffect is.

Pool Corporation

Grote uitblinker is Pool Corporation, dat als marktleider wereldwijd actief is als distributeur van zwembaden en gerelateerde producten waaronder chemicaliën, pompen, filters en onderhoudsproducten, maar ook irrigatiesystemen, verlichting, buitenkeukens en watermanagementproducten. Pool Corp is één van de bedrijven die maximaal profiteren van de coronapandemie, die tot een explosieve vraag naar zwembaden en alle benodigdheden door particulieren heeft geleid. De omzet van Pool Corp steeg in 2020 met 23% en zal dit jaar naar verwachting met bijna 30% stijgen tot ruim $5 mrd. In 2020 werd er in de VS een recordaantal van 96.000 nieuwe zwembaden aangelegd tegen 78.000 in 2019.

Gunstig voor Pool Corp is bovendien dat de helft van de omzet afkomstig is uit terugkerend onderhoud en reparaties. Als kers op de taart verhoogde Pool dit jaar het dividend met 38%, de grootste verhoging in de geschiedenis van het bedrijf. Ook in 2022 reken ik op wederom een zeer forse dividendverhoging. De tip van vorig jaar is goed voor +94,8%. Met een k/w van 31 blijft Pool Corp koopwaardig op koerszwakte.

American Water Works

Ook de tip voor waternutsbedrijf American Water Works (AWW) pakte zeer goed uit met een winst van 43,5%. De leverancier van zowel gereguleerde als niet gereguleerde water- en waterzuiveringsdiensten in de VS en Canada heeft pas sinds 2008 een beursnotering en verhoogde sindsdien elk jaar het dividend. Ook AWW deed dit jaar precies hetzelfde als in 2020 met een dividendverhoging van 10%.

Factset Research

Tip 3 voor Factset Research Systems, een aanbieder van financiële informatie voor professionele beleggers die concurreert met onder meer Bloomberg en Refinitiv (het voormalige Reuters), pakte ook goed uit met 29,6% koerswinst. Factset, dat zijn omzet jaarlijks keurig met zo’n 5% ziet groeien, staat net als Pool en AWW nabij een hoogste koers ooit. Ook Factset verhoogde dit jaar wederom het dividend (+6,5%), en is met 22 jaar op rij van hogere uitkeringen bijna een Dividend Aristocrat.

Baxter

De laatste tip, voor Baxter, presteerde verreweg het slechtst met een koersdaling van 15%. Baxter maakt als producent van medische apparatuur onder meer dialysesystemen, steriele IV-oplossingen, infusiesystemen, anesthetica, medische voeding, biochirurgische producten alsmede apotheekautomatiseringsproducten- en software. De beurskoers van Baxter lag deze zomer wat onder druk na teleurstellende kwartaalcijfers en de geruchten dat het sectorgenoot Hill-Rom zou willen overnemen. Inmiddels heeft Baxter ook daadwerkelijk een bod van bijna $12 mrd gedaan op de producent van medische apparatuur, wat voor een koersherstel zorgde.

Baxter zal dit jaar naar verwachting een ruim 8% hogere omzet van $12,6 mrd realiseren. Met een k/w van 22, een ijzersterke balans en goede vooruitzichten op lange termijn is het vooral een kwestie van geduld hebben met dit aandeel. Het dividend ging eerder dit jaar keurig met 14% omhoog, goed voor het vijfde jaar op rij van dubbelcijferige verhogingen. Alles bij elkaar maakt dat Baxter van alle vier de tips van 2020 ondanks het recente koersherstel nog altijd het meest koopwaardig.

Tips 2020
Aandeel ticker koers 30/9 rendement market cap k/w 2021 dividend advies
Pool Corp POOL $434,41 94,8% $17,4 mrd 31 0,7% kopen
Factset Research FDS $394,78 40,5% $13,8 mrd 32,5 0,8% houden
Baxter International BAX $80,43 -7,7% $40 mrd 22 1,3% kopen
American Water Works AWK $169,04 43,5% $30,7 mrd 40 1,4% houden

Vijf dividendaandelen voor 2021


Net als vorig jaar selecteer ik wederom een handvol betrouwbare Amerikaanse dividendaandelen die een sterke dividendhistorie combineren met mooie jaarlijkse groei. Anders dan vorig jaar, toen er nauwelijks werd verhoogd, is de keuze ditmaal veel groter. Ik bekijk vijf aandelen die recent een dividendverhoging van minimaal 10% hebben aangekondigd én het dividend al ten minste tien jaar op rij elk jaar verder verhogen.

1. Microchip Technology

Een aandeel dat ik jarenlang volg is Microchip Technology, dat in 2018 al wel eens voorbij kwam als tip in Beleggers Belangen. Zoals mijn collega Hildo Laman destijds schreef is Microchip een producent van microcontrollers, analoge chips en geheugenchips. Microcontrollers, een soort minicomputers met processor, geheugen en software, zijn ingebouwd in allerlei consumentenelektronica. Dit jaar groeit de omzet van Microchip naar verwachting met ruim 21% tot een nieuw recordniveau van $6,6 mrd. Daarbij zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren net als voor de hele chipsector bijzonder goed, uiteraard gedreven door de blijvend groeiende vraag naar chips die voor steeds meer producten worden gebruikt in het dagelijks leven.

Met een k/w van 17 voor 2021 is de waardering van het aandeel Microchip bovendien aantrekkelijk. De belangrijkste reden dat ik het bedrijf hier noem is natuurlijk het dividend. Microchip verhoogt het dividend al jarenlang op rij elk kwartaal, wat uniek is binnen de sector. Na jaren van minimale verhogingen draait Microchip dit jaar de dividendkraan volledig open met inmiddels drie verhogingen, goed voor in totaal +17,6%. In het vierde kwartaal zal het dividend weer omhoog gaan, en ook in 2022 verwacht ik dat Microchip elk kwartaal verder gaat verhogen. Met een dividendrendement van 1,1% is het aandeel koopwaardig, vooral vanwege de sinds dit jaar sterke dividendgroei. Daarbij verhoogt Microchip het dividend nu al negentien jaar op rij. Briljant dus.

2. Nordson

Over wereldmarktleider op het gebied van lijmdoseersystemen Nordson kan ik kort zijn. De producent van dispenserapparatuur, gespecialiseerd in precisiedoseertechniek, verhoogde toevallig vorige week het dividend voor het 58ste jaar op rij en laat met een gigantische verhoging van 31% alle andere aandelen met een dergelijke dividendhistorie ver achter zich.

De laatste tien jaar ging het dividend gemiddeld met ruim 15% omhoog en gezien de prima vooruitzichten zit er de komende jaren nog veel meer in het vat voor de aandeelhouders. Met een k/w van 30 voor 2021 is de waardering niet mals, maar dat is nu eenmaal de prijs die je in 2021 voor een topaandeel betaalt.

3. Toro

Eén van mijn persoonlijke favorieten, vooral vanwege de herkenbaarheid van de producten, is Toro, dat grasmaaiers, irrigatieapparatuur, sneeuwruimmachines, en kleinere grondwerkmachines maakt. Wie goed oplet zal de naam Toro ook in Nederland regelmatig zien prijken op grasmaaiers van de gemeente, of in voetbalstadions en bij golfterreinen. Toro laat al jarenlang prachtige groeicijfers zien, met over boekjaar 2020 (tot oktober) een bijna 8% hogere omzet en voor 2021 een voorziene groei van ruim 17% tot $3,95 mrd.

De ijzersterke cashflow vormt de basis voor het dividend dat nu twaalf jaar op rij wordt verhoogd, waarvan elf keer met dubbele cijfers. In december reken ik wederom op een minimaal 10% hoger dividend. Ook Toro is prijzig met een k/w van 27 en net als Nordson een dividendrendement van 1,1%. Voor de lange termijn is ook Toro een koop.

4. Dollar General

Retailer Dollar General betaalt in tegenstelling tot sectorgenoot Dollar Tree sinds 2015 wel een dividend en verhoogt dat jaarlijks met dubbele cijfers. Dollar General is met inmiddels 17.426 winkels actief in de hele VS, waar het op handige buurtlocaties tegen scherpe prijzen basislevensmiddelen en huishoudelijke producten verkoopt. Bijna een kwart van de producten wordt voor $1 of minder verkocht.

Jaarlijks komen er honderden winkels bij en bovendien groeit de omzet van bestaande winkels al dertig jaar op rij. Naast dividend (+17% dit jaar) koopt DG ook massaal aandelen in. Met een k/w van 21 is ook hier het advies ‘kopen’ op een koers van $212. De discountretailers Dollar Tree (tip oktober) en Dollar General liggen in september onder druk door hogere kosten voor onder meer transport, die de hele sector hard raken. Dat zorgt op korte termijn voor koersdruk maar levert juist voor de lange termijn een prima nieuw koopmoment op.

5. Brunswick

Het laatste aandeel is qua koers het meest grillig. Brunswick Corporation heeft een roemruchte historie die teruggaat tot 1845 toen het bedrijf actief was als producent van biljarttafels. De laatste jaren heeft de onderneming zich verschillende keren opnieuw uitgevonden en werd afscheid genomen van onder meer biljart, bowling en fitnessactiviteiten. Vandaag de dag richt Brunswick zich op recreatieve boten (onder meer Bayliner), buitenboordmotoren (Mercury) en bijbehorende onderdelen. Net als Pool Corp profiteert ook Brunswick van corona, wat voor een flink toegenomen vraag naar (vis)boten en Mercury motoren zorgt. De omzet in 2020 steeg met 5,8% en voor 2021 versnelt dat naar 32% tot een geschatte $5,75 mrd.

Groot pluspunt van Brunswick is de ijzersterke balans met een inmiddels nagenoeg schuldvrije balans, wat indrukwekkend is gezien de jaarlijks honderden miljoenen die Brunswick spendeert aan aandeleninkoop en dividend. Dat dividend ging dit jaar met maar liefst 24% omhoog. Nog meer indruk maakt het feit dat Brunswick nu negen jaar op rij met minimaal 10% heeft verhoogd met een gemiddelde jaarlijkse dividendgroei van liefst 36% over de laatste tien jaar. Ook de komende jaren verwacht ik dubbelcijferige verhogingen. Met een k/w van nog geen 12 en 1,4% dividendrendement is het aandeel koopwaardig.

Tips 2021
Aandeel ticker koers 30/9 Market cap k/w 2021 dividend rend. YTD advies
Toro Co TTC $97,41 $10,4 mrd 27 1,1% 2,7% kopen
Nordson NDSN $238,15 $13,8 mrd 30 0,9% 18,5% kopen
Brunswick BC $95,27 $7,4 mrd 12 1,4% 25,0% kopen
Microchip Technology MCHP $153,49 $42,1 mrd 17 1,1% 11,1% kopen
Dollar General DG $213,14 $49,5 mrd 21 0,8% 0,9% kopen
Nucor beste Aristocraat in 2021
De S&P500 Dividend Aristocrats Index, met daarin aandelen die ten minste 25 jaar op rij het dividend verhogen, laat totaal andere namen zien dan een jaar geleden. Koploper is staalbedrijf Nucor, dat in 2021 maar liefst 90% stijgt in lijn met sectorgenoten die maximaal profiteren van de investeringsplannen van $1000 mrd in de Amerikaanse infrastructuur. Nucor, dat het dividend 48 jaar op rij heeft verhoogd, was de laatste jaren altijd de schlemiel, zowel qua koers als dividendgroei. Ook lithiumproducent Albemarle (+49%) doet het prima. Grootste daler is Clorox (hygiëne- en schoonmaakmiddelen) met -15%.

Update: dit artikel is origineel gepubliceerd op 18-6-21 en bijgewerkt op 1-10-21

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ