GMO | De beste strategieën voor inflatie
De meest voor de hand liggende zijn natuurlijk de inflatiebeschermde staatsobligaties, die immers gekoppeld zijn aan de inflatie-index. Het effectief rendement van tienjarige Amerikaanse inflatiebeschermde staatsobligaties is echter -1%. Ook grondstoffen worden gezien als aantrekkelijk belegging in tijden van stijgende inflatie. In de periode 1951-2021 leverde olie een jaarlijks gemiddeld rendement van 1,2% na inflatie op. De andere 21 grondstoffen uit de CRB Index leden echter een verlies van 1,6% per jaar na inflatie.
Doorrollen
GMO zoomde in op de jaren 1967-1980, waarin de inflatie hoog was. In die periode steeg de olieprijs enorm en behielden de andere grondstoffen hun waarde. Het probleem is echter dat beleggingsproducten zelden de spotprijs volgen, maar doorgaans gekoppeld zijn aan de futureprijs. Daarmee worden beleggers bloot gesteld aan het ‘doorrolrendement’.
Als de prijzen van futures met een langere looptijd hoger zijn dan die met een kortere looptijd is het doorrolrendement negatief. In het omgekeerde geval is het doorrolrendement positief. In de periode 1970-2000 was het doorrolrendement positief, maar sindsdien juist zeer negatief.
Met een jaarlijks gemiddeld rendement van 15% na inflatie (in dollars) heeft goud zijn waarde bewezen in de inflatiejaren 1967-1980. Gecorrigeerd voor inflatie ligt de goudprijs op een historisch hoog niveau. GMO weet echter niet waarom dat zo is en daardoor is het onduidelijk of beleggers nu een hoge of lage prijs betalen voor inflatiebescherming via goud. Bovendien levert goud geen kasstroom op en dat maakt waardebepaling van het edelmetaal lastig.
Crypto’s
Cryptovaluta’s worden als de moderne versie van goud gezien. Maar crypto’s hebben geen intrinsieke waarde en worden niet geaccepteerd als middel om belasting te betalen. Door het grote aantal verschillende cryptomunten kan het aanbod ervan bovendien enorm toenemen. Volgens GMO zijn laaggewaardeerde aandelen en aandelen van grondstoffenbedrijven – olie en mijnbouw – dan ook de beste alternatieven in tijden van stijgende en hoge inflatie.
In de periode 1967-1980 lag het rendement van olie- en waarde-aandelen zelfs hoger dan dat van de olie-spotprijs. Op korte termijn kan inflatie de waardering van deze aandelen onder druk zetten, maar op de lange termijn groeien de kasstromen van deze bedrijven met de inflatie mee. Waarde- en grondstofaandelen bieden geen perfecte dekking voor inflatie, maar behouden op de lange termijn wel hun waarde.