Wix.com | Websitespecialist samen met techsector omlaag
Een jaar geleden tipte ik het in New York genoteerde aandeel Wix.com, dat sinds november 2013 een beursnotering heeft. Het Israëlische Wix.com is wereldwijd actief met zijn technologieplatform waarmee zowel particulieren als bedrijven gemakkelijk een kwalitatief hoogwaardige eigen website of webshop kan maken. Wix hanteert daarbij een zogenoemd ‘fremium-model’, waarbij potentiële klanten gratis een website of webshop kunnen beginnen.
Met een abonnement krijgen ze vervolgens toegang tot meer functies en mogelijkheden. De abonnementen variëren van €4,50 per maand voor een particuliere site met reclames tot €35 per maand voor een volledig bedrijfspakket. Hosting en ondersteuning zijn bij de prijs inbegrepen. Met agressieve (online) marketing weet Wix de snelle groei op pijl te houden.
Vandaag de dag zijn de experts van mening dat er vandaag de dag geen duur webbureau meer nodig is voor wie snel een basiswebsite wilt lanceren. Alleen voor maatwerk en complexe toepassingen is uitbesteden nog een noodzaak. Wix is één van de partijen die hiervan profiteren.
Indrukwekkende groei, sterke balans
Net als veel snelle techgroeiers kreeg ook Wix rake klappen, zeker na de vele versoepelingen wereldwijd. Toch laat het bedrijf nog altijd indrukwekkende groeicijfers zien. In 2020 groeide de omzet met bijna 30% tot $989 mln en voor 2021 rekenen analisten op een groei van bijna 28% tot $1,26 mrd voor Wix, dat nog altijd over een ijzersterke balans beschikt met naar verwachting ruim $300 mln in kas eind 2021.
Het bedrijf maakt nog altijd geen winst, maar het greep de lagere beurskoers wel aan voor de inkoop van $200 mln aan eigen aandelen (het inkoopprogramma werd in mei aangekondigd en in september afgerond).
Prognoseverlaging
In augustus kreeg de beurskoers een tik nadat Wix de prognose had verlaagd als gevolg van de oprukkende deltavariant van het coronavirus. Deze zou veel ondernemers kunnen raken en zo voor minder vraag naar nieuwe websites kunnen zorgen. Vooral kleinere ondernemers zouden kunnen afzien van investeringen in hun online aanwezigheid.
Per saldo ging de prognose niet erg veel omlaag en lijkt Wix vooral zeer voorzichtig. In het jongste kwartaal kozen veel bestaande klanten namelijk voor een duurdere abonnementsvorm en groeide ook de gemiddelde omzet per klant. Dit jaar komt de omzet bijna 30% hoger uit en ook de komende jaren zal er dubbelcijferige groei zijn.
Aandeel Wix.com blijft speculatief op ‘kopen’
Met een koers-omzetverhouding van 8 voor 2021 is de waardering daarmee momenteel niet excessief vergeleken met andere snelle techgroeiers, waarvoor in veel gevallen nog altijd meer dan 10 keer en soms 20 of 30 keer de omzet wordt betaald. Toen ik Wix vorig jaar tipte was de verhouding nog 15. Ook na de koerstik in 2021 blijf ik dan ook bij mijn koopadvies voor het aandeel Wix, dat wel in de categorie ‘speculatief’ geschaard dient te worden.
Als de beurzen de komende periode verder wegzakken, zal ook Wix niet gespaard worden. Voor de korte termijn is het dan ook lastig in te schatten wat het aandeel gaat doen. Op lange termijn kan het aandeel omhoog als Wix de dubbelcijferige groeipercentages de komende jaren kan volhouden – en daar heeft het op dit moment alle schijn van.