Beleggingsideeën van de echte goeroes
Op het kantoor van Tradersonly kon je destijds niet om ze heen, want elke ochtend als ik naar mijn werkplek liep, moest ik namelijk door een lange gang lopen die vol hing met portretten van deze beleggers.
Posities en transacties
Warren Buffett behoorde tot de groep, maar ook minder bekende namen als Mohnish Pabria en Prem Watsa. Het leuke aan deze specialisten – naast het feit dat ik veel van ze heb geleerd – is dat ze in de VS verplicht ieder kwartaal hun posities en transacties dienen door te geven aan de Securities and Exchange Commission en dat deze vervolgens openbaar worden gemaakt.
Op een website als www.dataroma.com kunt u zien welke transacties dit waren en wat de goeroes momenteel in portefeuille hebben, inclusief de weging per aandeel. Dit maakt hun trackrecord transparant, in tegenstelling tot dat van vele andere beleggers. Als particuliere belegger kunt u daarmee direct inspiratie opdoen voor een nieuwe belegging. Een nadeel van het volgen van de goeroes is wel dat de wijzigingen pas 45 dagen na afloop van een kwartaal worden gepubliceerd. Daardoor heeft u als particulier wel een informatieachterstand.
Ik ben echter van mening dat dit niet erg is. De meeste superbeleggers zijn namelijk waardebeleggers. Dit wil zeggen dat de waarde van een aandeel centraal staat en enkel posities worden ingenomen wanneer de waarde op de beurs een korting biedt ten opzichte van de intrinsieke waarde. Daarnaast staat een groot deel van deze beleggers erom bekend weinig transacties te doen en bij te kopen als de koers daalt.
Een goed voorbeeld is de portefeuille van de Daily Journal Corporation, beheerd door Charlie Munger. Deze rechterhand van Warren Buffett deed in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst sinds 2014 een transactie: hij kocht 165.320 aandelen Alibaba. De koers zakte daarna verder weg doordat de druk van de Chinese overheid op de Chinese techreuzen toenam, maar dat was voor Munger geen reden tot zorg. In het tweede kwartaal breidde hij zijn belang in Alibaba uit met 82,71%.
Micron
Beleggers die de portefeuilles van verschillende goeroes bekijken, zal het al snel opvallen dat ze met enige regelmaat dezelfde posities bezitten. Eén van die posities is de Amerikaanse chipmaker Micron. De goeroes houden van koopjes en in tegenstelling tot vele andere chipaandelen heeft Micron een uitgesproken lage k/w 2022 van slechts 7,7.
Het volgen van goeroes is interessant, maar het is wel verstandig om op voorhand inzicht te verwerven in hun strategie. Dit is echter relatief eenvoudig: over de meesten zijn meerdere boeken geschreven.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."