Vestas | Waardoor zakte de koers in elkaar?
De windmolenproducenten, en dus ook Vestas, hebben last van lagere winstmarges. Ten eerste zijn er problemen met de onderdelenleveringen en productverzending. Vertragingen kosten geld. Ook de grondstoffen zijn vaak duurder, bijvoorbeeld staal, maar ook energie. Daarnaast gaat het nu beter bij offshore dan bij onshore. Voor onshore molens zijn de marges hoger dan voor offshore.
Ook de kosten voor de naleving van garantieverplichtingen komen hoger uit door de leverings- en grondstoffenproblemen. Dat zorgt voor hogere kosten, terwijl het geen effect heeft op de omzet. Vestas kan lang niet altijd de hogere kosten doorrekenen aan klanten vanwege de contracten, maar ook omdat het dat niet wil. Het wil de langetermijnrelatie met de afnemers goed houden.
De onzekerheid over de komende kwartalen en ’22 is vrij groot. Het bedrijf is daarom heel erg voorzichtig. Maar bij een aantal grondstoffen, kan na een steile piek de daling ook erg snel gaan. Dat was te zien bij hout, maar ook bij ijzererts. Het is dus mogelijk dat de hogere kosten volgend jaar afnemen.
Vooruitzichten Vestas blijven gunstig
Het aandeel staat eigenlijk op hetzelfde niveau als 12 maanden geleden (ongeveer DKK220). Dat is misschien teleurstellend, maar niet desastreus. De vooruitzichten op lange termijn blijven gunstig. Misschien stemmen begin volgend jaar de berichten al een stuk vrolijker, maar het kan ook zijn dat het tot ver in 2022 duurt voordat er verlichting komt. Beleggers moeten dus geduld hebben.